Табуле е една от най-популярните арабски салати. Традиционно се приготвя от булгур и ситно нарязани магданоз, лук, домати и мента. Често булгурът се заменя с арабски кускус, но в този вариант е заменен с амарант.
Необходими продукти за 2-3 порции:
1 купа, накиснат и покълнал амарант
1 китка магданоз
листата от 1 китка мента
стръкове кресон или чивас
сока и кората от един лимон
зехтин
щипка канела
зърна нар - от половин или повече голям нар
малки листа от салата
Начин на приготвяне:
Магданозът и ментата се нарязват на дребно. Ако нямате или не харесвате кресон, нарежете на ситно чивас. Може и нормален зелен лук, но сибирският лук е по- подходящ по размер.
Кората на добре измитият лимон се настъргва и после се изтисква сокът.
Нарът се разполовява.
В купа се поставят всички продукти без салатните листа. Обърква се добре, подправя се с лимоновия сок, настърганата кора и зехтина. Поръсват се зрънцата нар. За целта обърнете разрязания нар и с енергични потупвания отделете зрънцата му, направо над салатата. Отново разбъркайте леко.
Сервирайте с листата салата.
Източник: vkusnosbety.blogspot.com