Два продукта, които обожаваме - ябълки и кокос, са комбинирани страхотно в тази свежа торта.
Необходими продукти:
за блата:
2 чаени чаши орехи
10 - 15 фурми
2 ябълки
2 с.л. тахан
½ чаени чаши овесени ядки
2 ч.л. канела
за крема:
2 чаени чаши сурови слънчогледови семки
2 с.л. разтопено кокосово масло
200 мл кокосово мляко или друго ядково мляко. Може да използвате и водата, останалa от накисването на ядките
5-6 с.л. агаве или мед
сокът и кората на половин лимон
Начин на приготвяне:
Накиснете овесените ядки в топлата вода за няколко часа. Накиснете слънчогледовите семки във вода за една нощ.
Приготвяне на блата:
Обелете ябълките и нарежете на дребно. Изчистете фурмите от костилките. Ако имате кухненски робот, сложете всички съставки в робота и смеляйте до оформянето на гъста смес.
Аз нямам робот и използвм блендер. Малко по-трудно е. Сложете първо орехите и се опитайте да ги смеляте възможно най-фино. След това добавете ябълките, канелата, тахана и отцедените от водата овесени ядки. Накрая и фурмите. Ще ви се наложи от време на време да спирате блендера и да разбърквате, защото сместа залепва по ножовете.
Готовата смес разпределете равномерно на дъното на форма за торта с диаметър около 20 см.
Приготвяне на крема:
Сложете в блендера отцедените семки и кокосовото мляко. Разбийте до получаването на кремообразна смес. Накрая добавете агавето/меда/, разтопеното кокосово масло, кората и сока на лимона. И тук, от време на време, ще се налага да разбърквате.
Изсипете сместа върху блата и загладете. Поръсете с кокосови стърготини или декорирайте с плодове по ваш избор.
Оставете тортата да престои няколко часа, най-хубава е да се консумира на следващия ден.
Източник: sundaybakeclub.com