Супер лесна рецепта: Запечен карфиол със сметана


Супер лесна рецепта: Запечен карфиол със сметана
Снимка: iStock

Ако търсите бърза и вкусна гарнитура или лека вечеря, тази лесна рецепта за карфиол на фурна е за вас. Само с няколко прости съставки и минимални усилия можете да създадете ароматно и удовлетворяващо ястие.

Необходими продукти за запечения карфиол:

600 г карфиол

1 голямо яйце

150 г заквасена сметана

100 г кашкавал

сол на вкус

черен пипер на вкус

сушен чесън

зехтин

Вижте още: Не сте яли по-вкусни шницели от карфиол

Начин на приготвяне:

Започнете, като разделите карфиола на розички, с размер на хапка, така че да се готвят равномерно.

След това сложете тенджера с подсолена вода да заври. Добавете розичките карфиол и ги оставете да се готвят за 2 минути. Тази стъпка на бланширане ще помогне за лекото омекотяване на карфиола.

В отделна купа разбийте яйцето, настъргания кашкавал, заквасената сметана, щипка сол, щипка черен пипер и малко сух чесън. Разбъркайте, докато получите гладка и кремообразна консистенция.

Добавете бланшираните цветчета карфиол към кремообразната смес. Внимателно ги разбъркайте, като се уверите, че всяко парче карфиол е добре покрито с вкусната смес.

Вижте още: Абсолютен шедьовър: Крем супа от карфиол с кашкавал

Вземете форма за печене и я намажете обилно със зехтин. Това ще предотврати залепването на карфиола при печене.

Прехвърлете сместа от карфиол и сметана в намаслена тава за печене. Уверете се, че сте го разпределили равномерно.

Загрейте фурната си до 200°C. Поставете съда за печене в предварително загрятата фурна и печете за 20 до 25 минути. Дръжте го под око - ще разберете, че е готово, когато карфиолът стане златисто кафяв и отгоре стане приятно хрупкав.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама