Супа топчета – класическа рецепта


Супа топчета – класическа рецепта
Снимка: iStock

Необходими продукти:

кайма смес 250 грама

1 средно голяма глава лук,

черен пипер, сол на вкус

моркови 2 броя средна големина

ориз 3 – 4 супени лъжици

1 кофичка кисело мляко

2 супени лъжици брашно

2 жълтъка и 1 белтък

олио 50 мл.

чубрица.

Начин на приготвяне:

В подходяща купа сложете каймата и към нея добавете половината глава лук много ситно нарязана, 1 супена лъжица ориз, ¼ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер, голяма щипка чубрица и белтъка на едното яйце.

Омесете много добре всичко и оформете топчета с големината на лешник, които подредете в голяма чиния. Отгоре ги поръсете с малко брашно и разклатете чинията, за да се овалят леко в него.

в тенджера 2 литра вода да заври. Щом водата е готова, посолете на вкус и пускайте в нея едно по едно топчетата.

Нарежете на ситно и останалата половин глава лук и я добавете към врящата вода, нарязания 1 морков и той на ситни кубчета и добавете и останалия ориз.

Щом всичко заври, намалете котлона на ниска степен, колкото леко да къкри и засечете 30 минути.

В това време подгответе застройката за вашата супа топчета.

Разбийте с тел киселото мляко заедно с жълтъците и брашното. Добре е те да са със стайна температура, а не от хладилник. Вторият морков настържете на ситно и го запържете в олиото за 3-4 минути като често разбърквате.

След като времето от 30 минути е изтекло и сте готови със застройката и запържения морков, направете следното нещо: гребвайте с черпак от врящата супа топчета и добавяйте при непрекъснато бъркане към застройката, така ще я темперирате до температурата на супата.

След като сте добавили 3-4 черпака от горещата супа направете същото нещо, но в обратния ред.

Топлата застройка черпак по черпак сипвайте към врящия бульон, като леко разбърквате докато заври отново.

Това се прави, за да се свари суровото брашно и жълтъците. Щом вашата супа топчета заври я отместете от котлона и добавете запържените моркови и ½ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер.

Разбъркайте добре и сервирайте. Запържените моркови придават на супата страхотен цвят и вкус. Направете тази супа топчета както ви предлагам, мисля че ще ви хареса.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама