Студена баклава с прясно мляко


Студена баклава с прясно мляко
Снимка: iStock

Ако обичате да си хапвате баклава, но търсите малко по-лек вариант, тази рецепта е идеална вас. Прави се с шамфъстък (можете да замените и с орехи) и прясно мляко, идеален десерт за летните жеги.

Необходими продукти за студената баклава:

1 пакет тънки кори за баклава

200 грама масло

за пълнежа:

1 чаша белен шамфъстък

за сладкото мляко

2,5 чаши гранулирана захар

1,5 чаши прясно мляко*

1/2 чаша вода

За да украсите десерта:

100 грама настърган шоколад

1 супена лъжица какао

1 супена лъжица пудра захар

Вижте още: Лесна вита баклава

Начин на приготвяне:

Първо направете сладкото мляко. В дълбока тенджера сложете кристалната захар, млякото, водата и разбъркайте, докато захарта се разтвори. След като поври сместа 5 минути, свалете тенджерата от котлона и я оставете да изстине.

След като разтопите маслото в тенджера, отстранете пяната от маслото и след това добавете 1 чаена чаша олио.

Първо нарежете корите за баклава в размера на съда за печене, който ще използвате. След това ги разделете на две купчини. Дръжте корите, които ще използвате за горната част, покрити с чиста кърпа, за да ги поддържате влажни, и ги оставете настрана.

След като намажете вътрешността на съда за печене с масло, поставете една кора и намажете горната част с масло. Наредете така и останалите кори, мажейки всяка с разтопено масло. Когато първата купчина кори приключи, поръсете равномерно с натрошен шамфъстък и разтопено масло. След това наредете отгоре останалите кори по същия начин, завършвайки с масло.

Печете баклавата в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 45 минути до зачервяване. Проверете дали дъното на баклавата също е изпечено.

След като се изпече, оставете баклавата да почине 10-15 минути. След като изстине, залейте със сладкото мляко и оставете баклавата да почине, за да поеме. След като баклавата престои 2-3 часа (най-добре една нощ), смесете в купа какаото и пудрата захар и поръсете отгоре. Настържете и шоколад -  млечен или черен шоколад по ваш вкус.

 

* Ако искате баклавата да бъде още по-сочна и мека, използвайте 2 чаши прясно мляко вместо 1,5.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама