Днес ви представяме една рецепта за профитроли с крем от кестени, с която ще вземете акъла на гостите си.
Необходими продукти за профитроли с крем от кестени:
100 г брашно
85 г масло
3 яйца
6-8 захаросани кестени, едро нарязани
За плънката:
200 г пюре от кестени
300 мл сметана
1 ч.л. ванилов екстракт
25 г пудра захар
2 с.л ракия или ликьор от кестени
Вижте още: Не сте яли по-вкусен кекс със сушени плодове и ликьор
За шоколадовия крем:
100 мл сметана
1 с.л. сироп или ликьор от кестени (по желание)
25 г масло
100 г черен шоколад, нарязан на ситно или настърган
Начин на приготвяне:
Първо направете пълнежа. Прецедете кестеновото пюре, изсипете сметаната и ванилията, след това пресейте пудрата захар. Добавете ликьора и разбийте с миксер за няколко минути, докато сместа стане мека.
Пресейте брашното и щипка сол в купа и оставете настрана. Загрейте маслото и 225 мл вода в тенджера на слаб огън, докато маслото се разтопи и сместа заври. Разбъркайте овкусеното брашно и разбийте с дървена лъжица, докато всичко стане на гладко тесто. Разстелете сместа върху чиния, за да се охлади бързо. Загрейте фурната до 200 градуса.
Когато тестото се охлади леко, изгребете го в купа и чукнете яйцата едно по едно с помощта на дървена лъжица или електрическа бъркалка. Поставете тестото в хартиен плик и отрежете края му, така че да имате 1 см отвор.
Разпределете или загребете топки тесто с размер на орех върху двата листа за печене, като не забравяйте да оставите достатъчно разстояние между всяка. Трябва да имате общо около 20. Печете 30-35 минути, докато профитролите станат бухнали и хрупкави.
За крема затоплете сметаната и сиропа, ако използвате тиган на слаб огън. Добавете маслото и шоколада, разбъркайте няколко пъти и оставете да се разтопят за 10 минути. Разбъркайте сместа, докато стане лъскава, след което оставете настрана.
Разрежете всеки охладен профитрол наполовина, след това изсипете пълнежа в долните половини, докато излезе леко над ръба. След това подредете пълните профитроли върху поставка за торта или плато, като ги подреждате един върху друг. Залейте със соса.