Страхотен десерт: Профитроли с крем от кестени и шоколад


Страхотен десерт: Профитроли с крем от кестени и шоколад
Снимка: Istock

Днес ви представяме една рецепта за профитроли с крем от кестени, с която ще вземете акъла на гостите си.

Необходими продукти за профитроли с крем от кестени:

100 г брашно

85 г масло

3 яйца

6-8 захаросани кестени, едро нарязани

За плънката:

200 г пюре от кестени

300 мл сметана

1 ч.л. ванилов екстракт

25 г пудра захар

2 с.л ракия или ликьор от кестени

Вижте още: Не сте яли по-вкусен кекс със сушени плодове и ликьор

За шоколадовия крем:

100 мл сметана

1 с.л. сироп или ликьор от кестени (по желание)

25 г масло

100 г черен шоколад, нарязан на ситно или настърган

Начин на приготвяне:

Първо направете пълнежа. Прецедете кестеновото пюре, изсипете сметаната и ванилията, след това пресейте пудрата захар. Добавете ликьора и разбийте с миксер за няколко минути, докато сместа стане мека.

Пресейте брашното и щипка сол в купа и оставете настрана. Загрейте маслото и 225 мл вода в тенджера на слаб огън, докато маслото се разтопи и сместа заври. Разбъркайте овкусеното брашно и разбийте с дървена лъжица, докато всичко стане на гладко тесто. Разстелете сместа върху чиния, за да се охлади бързо. Загрейте фурната до 200 градуса.

Когато тестото се охлади леко, изгребете го в купа и чукнете яйцата едно по едно с помощта на дървена лъжица или електрическа бъркалка. Поставете тестото в хартиен плик и отрежете края му, така че да имате 1 см отвор.

Разпределете или загребете топки тесто с размер на орех върху двата листа за печене, като не забравяйте да оставите достатъчно разстояние между всяка. Трябва да имате общо около 20. Печете 30-35 минути, докато профитролите станат бухнали и хрупкави.

За крема затоплете сметаната и сиропа, ако използвате тиган на слаб огън. Добавете маслото и шоколада, разбъркайте няколко пъти и оставете да се разтопят за 10 минути. Разбъркайте сместа, докато стане лъскава, след което оставете настрана.

Разрежете всеки охладен профитрол наполовина, след това изсипете пълнежа в долните половини, докато излезе леко над ръба. След това подредете пълните профитроли върху поставка за торта или плато, като ги подреждате един върху друг. Залейте със соса.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама