Бобът е здравословен и питателен: той е източник на фибри, протеини и други важни витамини и минерали. Предлагаме ви една рецепта, за която ще използвате консерви.
Необходими продукти за боба:
2 средни праза
2 пръчки целина
2 червени чушки
2 скилидки чесън
олио
2 супени лъжици сладък пушен червен пипер
1 чаена лъжичка смлян кимион
1 домат, нарязан
500 мл доматен сос
2 х 400 г консерви боб
стръка пресен магданоз по желание
Вижте още: Не сте яли по-вкусен боб в гювеч
Начин на приготвяне
Нарежете и измийте праза и целината, почистете чушките, след което ги нарежете на едро. Обелете и нарежете на ситно чесъна.
Загрейте 1 супена лъжица олио в голяма тенджера на среден огън. Добавете праза, целината, червените чушки и чесъна и гответе около 10 минути, или докато празът започне да омеква, като разбърквате редовно.
Добавете подправките и гответе още 2 минути, след това добавете останалите съставки.
Разбъркайте добре и оставете да заври, след което намалете котлона и гответе 45 минути. Редовно проверявайте дали не е прекалено сухо, докато се готви – винаги можете да добавите малко вода, ако е така.
Опитайте и вижте дали смятате, че има нужда от щипка сол или черен пипер. След това нарежете магданоз и поръсете.