Нещо като ризото, но с по-богат вкус и много по-полезно. Рецептата за спелта с лапад е една различна пролетна рецепта, която дава идея как да направим менюто си по-полезно. И лападът, и спелтата влизат в списъка с полезни храни, на които трябва да наблягаме. Едно ястие, което ще ви даде не само много вкусни емоции, но и необходимите хранителни вещества за пълноценното хранене.
Необходими продукти:
1 чаена чаша спелта
400 грама лапад
1 връзка пресен лук
1 чаена лъжица джоджен
1/2 чаена лъжица джоджен
4 супени лъжици олио
1/2 чаена лъжица червен пипер
Начин на приготвяне:
Спелтата представлява древен сорт пшеница с прекрасни вкусови качества и висока хранителна стойност. Като всяка друга пшеница, която използваме за готвене и спелтата е добре да бъде накисната предварително преди термична обработка. Затова накиснете спелтата в студена вода за една нощ.
Измийте и почистете лука и лапада. Отстранете жилката в средата на листата лапад и ги нарежете на ситно. Нарежете на ситно и лука. В голям тиган или тенджера загрейте олиото и изсипете в него нарязаните лук и лапад, добавете и ½ чаена чаша вода. След като зеленчуците се задушат и намалят обема си, добавете и спелтата, както и ½ чаена лъжица сол. Добавяте още около ½ чаена чаша вода и варите още около 10-15 минути, до пълно сваряване на спелтата. Може да допълните ястието с лъжица кисело мляко.
Източник: supichka.com