Едно от най-любимите ястия на българина - кюфтета.
Необходими продукти:
700 г кайма смес или телешка
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 яйца
3 филии хляб, напоени в прясно мляко
1 връзка магданоз
1 и 1/2 ч.л. ронена чубрица
1/2 ч.л. кимион
черен пипер и сол
1/2 ч.л. червен пипер
200 мл. олио
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука и чесъна. Добавете ги в каймата. Чукнете две яйца и наронете 3 филии хляб, предварително накиснати в прясно мляко. Нарежете на ситно магданоз и добавете подправките. Омесете каймата и я приберете в хладилника за поне половин час.
Пригответе си купа с вода. Налейте олиото в дълбок тиган и го загрейте на котлона. Мазнината в тигана трябва да бъде само два пръста. Намокрете леко ръце в купата с вода, вземете шепа кайма и оформете кюфтенце, не сплеснато, а леко по-пухкаво. Поставете го в тигана. Внимавайте, че може да пръскат. По същия начин оформете и останалите кюфтета. Пържете кюфтетата само, колкото да се запечатат от двете страни и да добият леко карамелен цвят, след това ги извадете върху кухненска хартия и ги прехвърлете върху тава, покрита с хартия за печене.
Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете кюфтетата за 15 минути в загрята фурна.
Поднесете ги топли.
Източник: vkusnoteka.bg