20 години след завръщането на Иван Звездев от Аржентина в България и старта на кариерата му на малкия екран в книжарниците се появява луксозното юбилейно издание "Вкусът на България", което събира 100 традиционни и придошли рецепти, издържали изпитанието на времето и настанили се трайно на трапезата на българина. В настоящото издание са включени емблематични ястия от различни краища на България, които не са известни в цялата страна и такива, които идват извън българското землище, но са част от националната ни кухня – като дрипави першоре.
Предлагаме ви рецептата му за слънчева баклава.
Необходими продукти:
400 гр точени кори
400 гр орехи
1/2 ч.л. канела
400 гр захар
400 мл вода
125 гр масло
1 пакетче ванилова
8 гр захар
2 ванилии на прах
Начин на приготвяне:
Приготвя се сироп от вода и захар, които се смесват в тенджера и се загряват до стопяване на захарта. Тогава се слага ванилова захар и се разбърква. Сиропът се оставя да изстине.
Ореховите ядки се мелят на едро. В купа се смесват с канела и се разбъркват добре.
Две точени кори се слагат една върху друга и се ръсят с 2-3 с.л. от ореховата плънка.
Корите се навиват на руло. С остър нож рулото се реже на цилиндърчета с дебелина 3 см.
Цилиндърчетата се редят в кръг в намазана с масло тава с размер 30-36 см с отрязаната част нагоре.
Стопява се масло и се намазват добре всички парчета баклава.
Тавата се слага в средата на предварително загрята до 180°С фурна за 10 минути, докато корите получат лек светъл цвят.
Тогава температурата се намалява на 150°С и печенето продължава 20-25 минути.
Веднага след изваждане баклавата се залива със студения сироп. След 1-2 часа се поднася.