Слънчева баклава по рецепта на Иван Звездев


Слънчева баклава по рецепта на Иван Звездев
Снимка: изд. Сиела

20 години след завръщането на Иван Звездев от Аржентина в България и старта на кариерата му на малкия екран в книжарниците се появява луксозното юбилейно издание "Вкусът на България", което събира 100 традиционни и придошли рецепти, издържали изпитанието на времето и настанили се трайно на трапезата на българина. В настоящото издание са включени емблематични ястия от различни краища на България, които не са известни в цялата страна и такива, които идват извън българското землище, но са част от националната ни кухня – като дрипави першоре.

Предлагаме ви рецептата му за слънчева баклава.

Необходими продукти:

400 гр точени кори

400 гр орехи

1/2 ч.л. канела

400 гр захар

400 мл вода

125 гр масло

1 пакетче ванилова

8 гр захар

2 ванилии на прах

Начин на приготвяне:

Приготвя се сироп от вода и захар, които се смесват в тенджера и се загряват до стопяване на захарта. Тогава се слага ванилова захар и се разбърква. Сиропът се оставя да изстине.

Ореховите ядки се мелят на едро. В купа се смесват с канела и се разбъркват добре.

Две точени кори се слагат една върху друга и се ръсят с 2-3 с.л. от ореховата плънка.

Корите се навиват на руло. С остър нож рулото се реже на цилиндърчета с дебелина 3 см.

Цилиндърчетата се редят в кръг в намазана с масло тава с размер 30-36 см с отрязаната част нагоре.

Стопява се масло и се намазват добре всички парчета баклава.

Тавата се слага в средата на предварително загрята до 180°С фурна за 10 минути, докато корите получат лек светъл цвят.

Тогава температурата се намалява на 150°С и печенето продължава 20-25 минути.

Веднага след изваждане баклавата се залива със студения сироп. След 1-2 часа се поднася.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама