Рецептата за сладкиш Дамски каприз е добре позната във всяка българска къща. Този десерт беше изключително популярен през 80-те и 90-те, точно толкова, колкото в момента са рецептата за чийзкейк и рецептата за тирамису.
Необходими продукти:
5 яйца
1 чаена чаша захар
125 гр краве масло
2 чаени чаши брашно
1 1/2 чаена лъжица бакпулвер
1 чаена чаша кисело мляко
2/3 чаена чаша мармалад/сладко
1 ванилия
1 кафена лъжица лимонов сок
1/2 чаена чаша пудра захар
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за сладкиш Дамски каприз е подготовката на продуктите. Всички продукти трябва да са предварително извадени от хладилника и да са постояли на стайна температура. Разделяте яйцата на жълтъци и белтъци. Пресявате брашното. Маслото трябва да добре размекнато.
С помощта на миксер, кухненски робот или тел за разбиване разбивате добре маслото и захарта, след което добавяте и жълтъците, разбивате отново добре и накрая добавяте и киселото мляко. Разбивате, докато сместа стане еднородна, след което добавяте и пресятото брашно с бакпулвера и отново разбивате добре.
В тава или плоска форма за кекс поставяте хартия за печене. Изсипвате сместа и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути, като проверявате дали е изпечен като го бучнете с клечка, ако е суха, то блатът е готов. Изваждате блата и след като се охлади, го намазвате с мармалада. Може да ползвате както мармалади, така и сладко. Сладкишът на снимките е приготвен с мармалад от ягоди.
С помощта на миксер или тел за разбиване разбивате белтъците заедно с лимоновия сок до получаване на пяна, след което добавяте и пудрата захар и отново разбивате до получаване на твърда смес. Разпределяте я върху мармалада и печете за 5 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна.
Източник: supichka.com