Пухкав, сладко-кисел като вкус, този пай е истинско удоволствие.
Необходими продукти:
1 и 1/2 ч.ч. захар
3 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
125 г меко масло
1 ванилия
700-800 г пресни вишни
3 с.л. кристална захар за овалване на вишните
масло и брашно за подмазване на тавичката
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Измийте вишните и внимателно им извадете костилките с помощта на безопасна игла или фуркет за коса (фиба). Отстранете дръжката и нежно бръкнете с облата част на фибата върху костилката, за да я подхванете. Издърпайте я навън. Старайте се да запазите цялостта на вишната.
Сложете вишните в купа и ги поръсете с 2-3 с.л. кристална захар. Разклатете купата, за да се овалят от всички страни. Това ще помогне да не потънат на дъното на тестото по време на печенето.
Разбийте с миксер яйцата и захарта на пухкав крем. Добавете прясното мляко. Направете кладенче в брашното и сложете бакпулвера. Прибавете брашното в сместа и разбъркайте добре. Накрая сложете мекото масло и ванилията.
Намажете тавичка с масло и поръсете с брашно. Изтупайте излишното.
Излейте сместа в тавата. Заравнете. Подредете вишните с дупката надолу, плътно една до друга.
Печете пая на загрята фурна около 50 минути. Проверете с клечка.
Източник: vkusnoteka.bg