Опияняващ, влажен и много наситено шоколадов кекс с червено вино. С всяка шоколадова хапка изпадате в екстаз и усещате леката алкохолна сладост върху небцето си. Рецептата не е подходяща за деца :)
Необходими продукти:
200 г брашно
6 с.л. натурално какао
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
125 г меко масло
180 г кафява захар
150 г бяла захар
кората от 1 портокал
3 яйца на стайна температура
200 мл качествено червено вино
50 мл прясно изцеден портокалов сок
продукти за шоколадовия ганаш:
100 г натурален шоколад
50 г масло
3 с.л. заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Смесете в купа сухите съставки - брашно, какао, бакпулвер и сол. Разбъркайте добре. В друга купа разбийте с миксер мекото масло и двата вида захар, до кремообразна смес. Добавете яйцата и портокаловата кора и разбийте добре сместа. Накрая започнете да редувате сухите съставки и виното, като постепенно ги добавяте на части в масления крем. На финала добавете и портокаловия сок и разбийте сместа добре. Намажете с масло и поръсете с какао форма за кекс. Излейте сместа и печете 35-40 минути на 180 градуса. Извадете и оставете да поизстине във формата, след това прехвърлете върху решетка да изстине. Обърнете го в чиния или поднос.
Загрейте на водна баня шоколада и маслото, докато се стопят. Охладете ги напълно и добавете заквасената сметана. Разбъркайте ганаша. Украсете с него шоколадовия кекс.
Източник: vkusnoteka.bg