Опитвали ли сте прочутата салата "Уолдорф"? Традиционния й вариант съчетава ябълки, селъри, орехови ядки, гроздови зърна и майонезен дресинг, поднесени върху листа от зелена салата.
Селърито е много полезен зеленчук. Всъщност, то е вид целина, но за разлика от сорта, който обичайно сме свикнали да виждаме у нас, селъри има по-дебели, крехки и сочни стъбла и по-слабо изразен, по-деликатен аромат от нашата целина.
Днес ще ви покажем един по-различен вариант на тази салата.
Необходими продукти:
4-5 стръка селъри (или една глава целина - обелена и настъргана на едро ренде)
2 кисели ябълки
около 150 гр шунка
100 гр майонеза
около 4 големи супени лъжици (с връх) гъсто кисело мляко
1 ч.л. горчица
сол на вкус
щипка черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете селърито. На снимката може да видите на парченца с каква големина.
Обелете ябълките, махнете сърцевината със семките и ги нарежете на кубчета.
Нарежете шунката на кубчета.
В купа смесете нарязаното селъри, ябълката и шунката.
В отделна купичка смесете киселото мляко, майонезата, горчицата, сол на вкус и щипка черен пипер. разбъркайте много добре, докато се получи еднородна консистенция. Ако предпочитате дресинга с повече горчица, може да го нагодите по ваш вкус, като прибавите още малко.
Залейте салатата с майонезения дресинг и объркайте добре.
Сложете салатата в хладилник, за да се охлади много добре.
Можете да сервирате така или пък върху легло от цели листа зелена салата, айсберг или маруля.
Винаги поднасяйте салатата добре охладена.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg