Салата със селъри, ябълка и шунка


Салата със селъри, ябълка и шунка

Опитвали ли сте прочутата салата "Уолдорф"? Традиционния й вариант съчетава ябълки, селъри, орехови ядки, гроздови зърна и майонезен дресинг, поднесени върху листа от зелена салата.

Селърито е много полезен зеленчук. Всъщност, то е вид целина, но за разлика от сорта, който обичайно сме свикнали да виждаме у нас, селъри има по-дебели, крехки и сочни стъбла и по-слабо изразен, по-деликатен аромат от нашата целина.

Днес ще ви покажем един по-различен вариант на тази салата.

Необходими продукти:

4-5 стръка селъри (или една глава целина - обелена и настъргана на едро ренде)

2 кисели ябълки

около 150 гр шунка

100 гр майонеза

около 4 големи супени лъжици (с връх) гъсто кисело мляко

1 ч.л. горчица

сол на вкус

щипка черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете селърито. На снимката може да видите на парченца с каква големина.

Обелете ябълките, махнете сърцевината със семките и ги нарежете на кубчета.

Нарежете шунката на кубчета.

В купа смесете нарязаното селъри, ябълката и шунката.

В отделна купичка смесете киселото мляко, майонезата, горчицата, сол на вкус и щипка черен пипер. разбъркайте много добре, докато се получи еднородна консистенция. Ако предпочитате дресинга с повече горчица, може да го нагодите по ваш вкус, като прибавите още малко.

Залейте салатата с майонезения дресинг и объркайте добре.

Сложете салатата в хладилник, за да се охлади много добре.

Можете да сервирате така или пък върху легло от цели листа зелена салата, айсберг или маруля.

Винаги поднасяйте салатата добре охладена.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама