Любимата торта на Грета Гарбо е създадена в Будапеща по рецепта на една от най-известните и стари сладкарници в града.
Прекрасен десерт с комбинация от ядки, яйчен крем и шоколад.
Необходими продукти за тортата:
За блата:
9 белтъка
10 с.л. захар
15 с.л. смлени орехи
2 с.л. брашно
12 с.л. гранулирана захар
100 г шоколад
3 с.л. масло
2 с.л. мляко
За крема:
9 яйчни жълтъка
9 с.л захар
125 г масло
100 г пудра захар
Вижте още: Без глутен: Много вкусен празничен пудинг
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 200 градуса.
Белтъците се разбиват със захарта на силна пяна. След това добавете смлените ядки и брашното, след което изсипете в застлана тава с размери не по-малка от 40 х 30 см.
Печете между 10 и 15 минути в зависимост от фурната.
Блатът трябва да остане мек и светъл, само леко да покафенее.
Докато се пече кората, направете крема.
Разбийте жълтъците със захарта до побеляване, направете това в малка тенджера, която може да влезе в друга тенджера.
В друга тенджера се изсипва "два пръста" и се поставя на котлон.
След това сложете по-малката тенджера с разбитите жълтъци в другата тенджера и гответе около 10-15 минути.
Готово е, когато цялата захар се разтвори и дръпнете миксера по дъното, оставяйки следа след себе си.
Свалете от котлона да се охлади.
Изпеченият и охладен блат се нарязва на три равни части.
Разтопете захарта за първия блат и намажете.
Не го правете много дебел, защото тогава тортата няма да може да се реже добре. Когато се втвърди, можете да направите дупка с нож, като леко "натрошите" твърдата захар.
Вторият блат – разтопете шоколада с маслото на слаб котлон, свалете го от котлона, добавете прясното мляко и разбъркайте да се смеси, след което намажете със сместа.
През това време и кремът ще изстине, затова разбийте размекнатото маслото с пудрата захар, докато стане на пяна, след което добавете охладения жълтъчно-шоколадов крем и разбийте всичко.
Намажете корите, когато шоколадът стегне. Можете да направите това, като поставите тавата в хладилника, докато разбивате плънката.
Първата кора се намазва с плънката, поставя се втората и също се покрива с плънката. Покрийте с втората кора, върху нея нанесете останалата плънка, след което украсете по желание.
Украсете тортата с разтопен шоколад или я поръсете със смлени ядки.