Рецептата за любимата торта на Грета Гарбо


Рецептата за любимата торта на Грета Гарбо
Снимка: Istock

Любимата торта на Грета Гарбо е създадена в Будапеща по рецепта на една от най-известните и стари сладкарници в града.

Прекрасен десерт с комбинация от ядки, яйчен крем и шоколад.

Необходими продукти за тортата:

За блата:

9 белтъка

10 с.л. захар

15 с.л. смлени орехи

2 с.л. брашно

12 с.л. гранулирана захар

100 г шоколад

3 с.л. масло

2 с.л. мляко

За крема:

9 яйчни жълтъка

9 с.л захар

125 г масло

100 г пудра захар

Вижте още: Без глутен: Много вкусен празничен пудинг

Начин на приготвяне:

Включете фурната на 200 градуса.

Белтъците се разбиват със захарта на силна пяна. След това добавете смлените ядки и брашното, след което изсипете в застлана тава с размери не по-малка от 40 х 30 см.

Печете между 10 и 15 минути в зависимост от фурната.

Блатът трябва да остане мек и светъл, само леко да покафенее.

Докато се пече кората, направете крема.

Разбийте жълтъците със захарта до побеляване, направете това в малка тенджера, която може да влезе в друга тенджера.

В друга тенджера се изсипва "два пръста" и се поставя на котлон.

След това сложете по-малката тенджера с разбитите жълтъци в другата тенджера и гответе около 10-15 минути.

Готово е, когато цялата захар се разтвори и дръпнете миксера по дъното, оставяйки следа след себе си.

Свалете от котлона да се охлади.

Изпеченият и охладен блат се  нарязва на три равни части.

Разтопете захарта за първия блат и намажете.

Не го правете много дебел, защото тогава тортата няма да може да се реже добре. Когато се втвърди, можете да направите дупка с нож, като леко "натрошите" твърдата захар.

Вторият  блат – разтопете шоколада с маслото на слаб котлон, свалете го от котлона, добавете прясното мляко и разбъркайте да се смеси, след което намажете със сместа.

През това време и кремът ще изстине, затова разбийте размекнатото маслото с пудрата захар, докато стане на пяна, след което добавете охладения жълтъчно-шоколадов крем и разбийте всичко.

Намажете корите, когато шоколадът стегне. Можете да направите това, като поставите тавата в хладилника, докато разбивате плънката.

Първата кора се намазва с плънката, поставя се втората и също се покрива с плънката. Покрийте с втората кора, върху нея нанесете останалата плънка, след което украсете по желание.

Украсете тортата с разтопен шоколад или я поръсете със смлени ядки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама