Когато ви се хапва нещо сладичко, направете си тази божествена баклава.
Необходими продукти:
400 г кори за баклава
250 г смлени орехи
250 г масло (един пакет)
заливка:
700 мл вода
700 гр захар
няколко капки лимонов сок
Начин на приготвяне:
Предварително оставете маслото да омекне или го разтопете на котлона. Намажете мъничко тавата с него. Наредете първа кора, поръсете тук-там с масло, след това поръсете смлени орехи. Сложете втора кора и повтаряйте процедурата до изчерпване на корите. Завършвате с кора, като не слагате орехи върху нея, а само я намазвате с масло. Нарежете я по желание.
За да стане хрупкава баклавата, се пече бавно, на 150 градуса в предварително загрята фурна до зачервяване.
Залива се гореща с хладък сироп, който предварително сте приготвили, като сте разтопили захарта във водата на котлона и сте прибавили няколко капки лимонов сок.
Добре е баклавата да престои поне един ден, като през няколко часа обръщате парчетата, за да се напоят от всички страни.