Рецепта за класическа коледна пуйка


Рецепта за класическа коледна пуйка
Снимка: Istock

През 19-ти век пуйката става стандартна коледна вечеря за семейства в Обединеното кралство. От там традицията залива Европа и Америка.

Необходими продукти за класическа коледна пуйка:

За пуйката:

5 кг пуйка

50 г масло, на стайна температура

1 лимон, нарязан на четвъртинки

5 стръка розмарин

3 големи глави лук, нарязани на ситно

морска сол

За плънката:

2 с.л. зехтин

2 глави червен лук

250 г галета

125 г ядки макадамия, едро нарязани в кухненски робот

100 г сушени боровинки

кора от 2 портокала и сок от 1 портокал

Вижте още: Страхотна постна баница с праз и картофи

2 яйца

сол

прясно смлян черен пипер

За соса:

250 г лук, обелен и нарязан на едро

щипка семена от кимион

1 с.л. био какао на прах

2 с.л. бистър мед

1 с.л. обикновено брашно

250 мл червено вино, за предпочитане мерло

1 кубче зеленчуков бульон, направен до 300 м

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 190°C, с вентилатор 170°C. Натрийте пуйката навсякъде с масло и поръсете с морска сол. Поставете парчетата лимон и розмарина вътре в кухината.

Поставете половинките лук в голяма огнеупорна форма за печене и сложете пуйката отгоре. Покрийте с кухненско фолио, пъхнете под формата, за да направите палатка от фолио. Печете според указанията (около 3 часа и 30 минути), но 30 минути преди края махнете фолиото и печете до златисто пуйката.

През това време направете плънката. Загрейте олиото в тиган и запържете лука за 4-5 минути, докато стане прозрачен. Поставете в купа и добавете всички останали съставки. Разбъркайте и подправете добре. Поставете в плитък, устойчив на фурна съд и оставете настрана.

Извадете сготвената пуйка от фурната. За да проверите дали месото е изпечено, надупчете най-тлъстата част на бутчето с шишче. Соковете трябва да изтичат бистри.

Добавете плънката във фурната и гответе 35-40 минути до златисто.

Извадете пуйката от формата за печене и я оставете да почине за 30 минути, покрита с фолио. Отстранете излишната мазнина от соковете, след което добавете лука и семената от кимион във формата за печене.

Запържете леко, докато лукът омекне. Добавете какаото на прах, меда и брашното, колкото да поеме соковете и останалата мазнина. Гответе 1-2 минути.

Постепенно добавете виното и бульона и оставете да заври. Нагласете подправките на вкус, след което гответе соса за 5-10 минути. Сервирайте с пуйката и плънката.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама