През 19-ти век пуйката става стандартна коледна вечеря за семейства в Обединеното кралство. От там традицията залива Европа и Америка.
Необходими продукти за класическа коледна пуйка:
За пуйката:
5 кг пуйка
50 г масло, на стайна температура
1 лимон, нарязан на четвъртинки
5 стръка розмарин
3 големи глави лук, нарязани на ситно
морска сол
За плънката:
2 с.л. зехтин
2 глави червен лук
250 г галета
125 г ядки макадамия, едро нарязани в кухненски робот
100 г сушени боровинки
кора от 2 портокала и сок от 1 портокал
Вижте още: Страхотна постна баница с праз и картофи
2 яйца
сол
прясно смлян черен пипер
За соса:
250 г лук, обелен и нарязан на едро
щипка семена от кимион
1 с.л. био какао на прах
2 с.л. бистър мед
1 с.л. обикновено брашно
250 мл червено вино, за предпочитане мерло
1 кубче зеленчуков бульон, направен до 300 м
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 190°C, с вентилатор 170°C. Натрийте пуйката навсякъде с масло и поръсете с морска сол. Поставете парчетата лимон и розмарина вътре в кухината.
Поставете половинките лук в голяма огнеупорна форма за печене и сложете пуйката отгоре. Покрийте с кухненско фолио, пъхнете под формата, за да направите палатка от фолио. Печете според указанията (около 3 часа и 30 минути), но 30 минути преди края махнете фолиото и печете до златисто пуйката.
През това време направете плънката. Загрейте олиото в тиган и запържете лука за 4-5 минути, докато стане прозрачен. Поставете в купа и добавете всички останали съставки. Разбъркайте и подправете добре. Поставете в плитък, устойчив на фурна съд и оставете настрана.
Извадете сготвената пуйка от фурната. За да проверите дали месото е изпечено, надупчете най-тлъстата част на бутчето с шишче. Соковете трябва да изтичат бистри.
Добавете плънката във фурната и гответе 35-40 минути до златисто.
Извадете пуйката от формата за печене и я оставете да почине за 30 минути, покрита с фолио. Отстранете излишната мазнина от соковете, след което добавете лука и семената от кимион във формата за печене.
Запържете леко, докато лукът омекне. Добавете какаото на прах, меда и брашното, колкото да поеме соковете и останалата мазнина. Гответе 1-2 минути.
Постепенно добавете виното и бульона и оставете да заври. Нагласете подправките на вкус, след което гответе соса за 5-10 минути. Сервирайте с пуйката и плънката.