Ако искате да си приготвите домашна пастърма, вижте как точно става.
Необходими продукти:
Свинско бон филе - около 1-2 килограма (по ваша желание)
1 пакет сол
Подправки на вкус: черен пипер, червен пипер, чубрица, сминдух, чесън на прах
Начин на приготвяне:
Стъпка 1: Купувате хубаво свинско бон филе.
Стъпка 2: Поръсвате дъното на подходящ съд със сол, редите филето, хубаво го покривате със сол и така ред филе ред сол, като завършвате със сол.
Стъпка 3: Осоленото филе го оставяте в затворен съд за 3 денонощия, след това го измивате хубаво и го слагате във вода за 2-3 часа.
Стъпка 4: След стъпка 3, изваждате филето от водата, подсушавате с хартия всяко парче месо и го овалвате в подправки (в случая: чубрица, червен пипер, черен пипер, сминдух, босилек и малко чесън на прах). Може и да импровизирате, като добавите нещо по ваш вкус.
Стъпка 5: Оваляните филета ги слагате в съд и ги натискате с дървена дъска, а отгоре поставяте тежко (може да използвате и буркани с вода или друго). Оставяте натиснатите парчета за 3 денонощия.
Стъпка 6: Правите по една дупка на всяко парче и ги увисвате за около 7-10 дена.