Предлагаме ви една вегетарианска рецепта, типична за Индия - къри с леща.
Необходими продукти за къри с леща:
2 супени лъжици масло
1 глава лук, нарязанѝ
4-5 скилидки чесън, счукани
2 супени лъжици настърган джинджифил
2 супени лъжици къри на прах
1/2 чаена лъжичка кимион
1/2 чаена лъжичка куркума
сол на вкус
черен пипер на вкус
400 г доматен сос/нарязани домати
720 мл вода
400 г кокосово мляко
190 г сушена леща
1 чаена лъжичка гарам масала (по избор)
1-2 супени лъжици листа от кориандър, нарязани, по желание
Вижте още: Леща яхния, както баба я прави
Начин на приготвяне:
Изплакнете лещата под студена вода и я оставете настрана.
Загрейте маслото в голям тиган/тенджера. Добавете нарязания лук и задушете на среден огън, докато стане леко златисто, около 5-6 минути. Добавете счукан чесън, настърган джинджифил, къри на прах, кимион и куркума. Гответе 1-2 минути.
Добавете доматен сос, вода, кокосово мляко, леща, сол, черен пипер. Разбъркайте добре, оставете да заври, след това покрийте, намалете котлона и оставете да къкри 30-40 минути.
Лещата трябва да е мека, а сосът да е кремообразен. Ако е твърде гъсто, добавете още вода, твърде рядко, оставете да къкри още 10-15 минути (при свален капак).
Проверете подправката, ако е необходимо добавете сол/черен пипер. Изключете котлона, добавете нарязан кориандър и разбъркайте.
Сервирайте с ориз, наан или както е.