Рецепта от Индия: Къри с леща


Рецепта от Индия: Къри с леща
Снимка: iStock

Предлагаме ви една вегетарианска рецепта, типична за Индия - къри с леща. 

Необходими продукти за къри с леща:

2 супени лъжици масло

1 глава лук, нарязанѝ

4-5 скилидки чесън, счукани

2 супени лъжици настърган джинджифил

2 супени лъжици къри на прах

1/2 чаена лъжичка кимион

1/2 чаена лъжичка куркума

сол на вкус

черен пипер на вкус

400 г доматен сос/нарязани домати

720 мл вода

400 г кокосово мляко

190 г сушена леща

1 чаена лъжичка гарам масала (по избор)

1-2 супени лъжици листа от кориандър, нарязани, по желание

Вижте още: Леща яхния, както баба я прави

Начин на приготвяне:

Изплакнете лещата под студена вода и я оставете настрана.

Загрейте маслото в голям тиган/тенджера. Добавете нарязания лук и задушете на среден огън, докато стане леко златисто, около 5-6 минути. Добавете счукан чесън, настърган джинджифил, къри на прах, кимион и куркума. Гответе 1-2 минути.

Добавете доматен сос, вода, кокосово мляко, леща, сол, черен пипер. Разбъркайте добре, оставете да заври, след това покрийте, намалете котлона и оставете да къкри 30-40 минути.

Лещата трябва да е мека, а сосът да е кремообразен. Ако е твърде гъсто, добавете още вода, твърде рядко, оставете да къкри още 10-15 минути (при свален капак).

Проверете подправката, ако е необходимо добавете сол/черен пипер. Изключете котлона, добавете нарязан кориандър и разбъркайте.

Сервирайте с ориз, наан или както е.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама