Зимата е в разгара си, след работа все бързаме към вкъщи, където е топло и уютно. Нека си признаем, през зимните месеци мързелуваме повечко. А защо да не разнообразим малко студените вечери, като започнем кулинарно приключение, което ще ни отведе до страхотни дестинации и ще ни зареди с достатъчно енергия и добро настроение?
Лесно е и е много забавно. Делимано България ти предлага пет рецепти от цял свят, с които да разнообразиш вечерите след дългия работен ден. Тези ястия ще разпалят кулинарния ентусиазъм дори на тези, които смятат готвенето за скучно задължение. Рецептите ще те пренесат в слънчева Италия, романтична Франция, страстна Испания, та чак до меланхолична Англия и екзотична Гърция.
А най-хубавото от всичко е, че можеш да приготвиш всички тези интернационални рецепти само в един съд – универсалния тиган на Делимано Деличия! С разнообразни размери в диаметри 20, 24 и 28 см. Ефектът е гарантиран благодарение на най-доброто керамично покритие на пазара днес - Керамика Форте със „Стоун ефект“. То прави универсалния тиган Деличия безкомпромисно незалепващ и екстремно устойчив на надрасквания за 100% здравословно готвене.
Само този уикенд поръчай с безплатна доставка!
Виж рецептите и разбери как да приготвиш идеално само с тиган фритата, рататуи, паеля, хаш браунс, кюфтенца с фета.
РЕЦЕПТИ:
1. Италианска Фритата с шунка и зеленчуци
• Нарязани на ситно: 3 стръка пресен лук, 2 чушки, зелена и червена 100 г шунка, 50 г меко козе сирене, 8-10 гъби • 10 яйца • магданоз • зехтин • пипер • сол
Затопли 1-2 супени лъжици зехтин в универсален тиган Деличия и запържи лука на бавен огън. Добави шунката и я запържи леко. Прибави гъбите и чушките, постави капак и готви, докато продуктите омекнат. Разбий яйцата със сол и пипер. Изсипи ги върху сместа от шунка и зеленчуци. Намали температурата и поръси отгоре с нарязаното сирене. Постави капак и готви, докато фритатата се изпържи. Сервирай с украса от пресни зеленчуци и магданоз.
2. Френско рататуи
• Нарязани на ситно 2 глави червен лук и 2 скилидки чесън. • Нарязани на кубчета от около 1 см: 1 голям патладжан, 2 тиквички, 1 луковица копър, 1 жълта чушка и 6 домата. • 2-3 стъбла целина • 1 супена лъжица захар • няколко стръка пресен розмарин и босилек • сол • смлян черен пипер • паста чили • зехтин
Загрей 2 супени лъжици зехтин в универсален тиган Деличия и запържи леко лука и чесъна. Добави нарязаните зеленчуци и постави стъклен капак. Готви още 10 минути, докато зеленчуците отделят соковете си. Подправи със сол и смлян черен пипер. Добавете 1 чаена лъжичка паста чили, нарязаните подправки и постави капака отново. Готви още 20 минути, като разбъркваш от време на време, докато зеленчуците напълно омекнат. Поднеси с ориз, приготвен на пара.
3. Испанска паеля
• Нарязани на парчета: 250 г салам чоризо, 2 жълти чушки, 150 г зелен фасул • 6 пилешки бутчета• 300 г скариди с неотстранени черупки • 1 кг миди, почистени • 1 голяма глава лук • 2 скилидки чесън, накълцани • 500 г ориз за паеля • 1,25 л пилешки бульон • 1 голяма щипка шафран • 1 стрък розмарин • 2 чаени лъжички червен пипер • зехтин • сол •пипер
Нарежи пилето на големи парчета, а чоризото на резенчета. Почисти скаридите и прегледай мидите- трябват ти само затворените. Нарежи лука, чесъна, жълтите чушки и зеления фасул. Загрей малко зехтин в тигана и леко запържи пилешкото месо, а после го извади от тигана. Добави чоризото и готви, докато стане хрупкаво. После прибави лука, чесъна, пипера. Прибави отново пилешкото месо, заедно със зеления фасул и червен пипер. После добави ориза. Сипи пилешкия бульон, добави шафрана и стрък розмарин. Постави капак и готви, докато оризът се приготви. Добави мидите и скаридите. Постави капака и готви още няколко минути, докато мидите се разтворят, а скаридите са готови.
4. Английски Хаш Браунс с тиквички
• 460 г тиквички • 120 г лук • 3 скилидки чесън • 2 чаени лъжички пикантна паста от люти чушки • 1 яйце • 110 г пълнозърнесто брашно • зехтин • смлян черен пипер • сол
Настържи тиквичките и лука, подправи със сол и остави настрани, докато соковете се отделят. Не изсипвай сока. Добави настърганите скилидки чесън, пикантната паста, разбитото яйце, брашното и смесете. Загрей 2-3 супени лъжици зехтин в универсален тиган Деличия. С лъжица вземи от тестото и постави в тигана. Заглади отгоре тестото с лъжицата. Пържи по 6 броя наведнъж, докато придобият златист цвят от двете страни и станат хрупкави. Когато са готови, изцеди Хаш Браунс върху готварска хартия и поднеси със свежа салата.
5. Гръцки кюфтенца със сирене фета
• 50 мл мляко • 2 филии хляб • 100 г сирене фета • 600 г говежда кайма • 1 малка глава лук • 1 скилидка чесън • 1 яйце • няколко пресни листа розмарин • смлян черен пипер • сол • зехтин
Начупи филиите хляб в малка купа, налей млякото и остави настрани за няколко минути. Нарежи на ситно лука и чесъна. Смеси ги в по-голямата купа с говеждата кайма, изцедения хляб и разбитото яйце. Накрая прибави натрошеното сирене фета и подправи. Оформи кюфтенца, с влажни ръце, с големината на малък плод. Затопли 3-4 супени лъжици зехтин в универсален тиган Деличия и пържи кюфтенцата за около 5-7 минути, докато придобият златист цвят. Поднеси с печените картофи и салата дзадзики.