Едно интересно предястие за любителите на сини сливи.
Необходими продукти за около 4-5 човека:
400 гр цедено кисело мляко
около 150 гр бяло саламурено сирене
около 60 гр сушени сини сливи без костилка
около 50 гр орехови ядки
1 малка скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус
за поръсване: едро счукани орехови ядки
Начин на приготвяне:
Цеденото кисело мляко се изсипва в купа. Към него се прибавя настърганото на едро ренде сирене.
Скилидката чесън се обелва, пресова и добавя към другите съставки в купата.
Сушените сливи се нарязват на малки парченца. Ореховите ядки се счукват на едро в хаванче. Сливите и орехите се добавят към другите съставки и всичко се разбърква.
Сместа се подправя със сол и черен пипер на вкус. Отново се обърква и прибира в хладилника, за да се охлади добре (най-малко 1 час).
С помоща на лъжица за сладолед, от сместа се оформят топки, които се поръсват отгоре с едро счукани орехови ядки.
Аранжират се по една или две топки на порция, върху листо от зелена салата.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg