Разхлада в жегите: Домашен сладолед нуга


Разхлада в жегите: Домашен сладолед нуга
Снимка: iStock

През лятото често обичаме да си хапваме разхлаждащ сладолед. Ние ще ви покажем как да си приготвите домашна нуга.

Необходими продукти за сладоледа нуга:

250 мл растителна сметана за разбиване

5 пресни яйца

5 супени лъжици захар - 50 г

1/2 чаша нарязани зелени смокини от сладко

50 г стафиди

1-2 ванилии

1/2 чаша захар (около 125 г) 

1/2 чаша едро смлени орехи

Вижте още: Супер лесен домашен сладолед с банани и ягоди

Начин на приготвяне:

Изсипете ½ чаша захар в малка тенджера. Сложете я на среден огън да се разтопи. Разбъркайте, докато започне да се топи. Когато започне да кипи, добавете орехите и разбъркайте. Свалете от огъня и веднага изсипете върху хартия за печене. Разпределете равномерно върху хартията и оставете да изстине. След това натрошете ядките в кухненски робот.

Нарежете смокините и стафидите.

Отделете жълтъците от белтъците.

Жълтъците се разбиват с 2 с. л. захар до получаване на кремообразна смес. Ако не искате да използвате сурови жълтъци, разбийте ги на водна баня. Сложете голяма тенджера с вода на котлона на слаб огън. Поставете в нея друга, по-малка тенджера, така че дъното ѝ да опира във водата и лесно да се фиксира. Сложете жълтъците със захарта и разбийте на крем.

Измийте и подсушете бъркалките на миксера. Сметаната се разбива до твърди връхчета.

Отново измийте и подсушете бъркалките. Добавете останалите 3 с. л. захар към белтъците и ги разбийте до твърди връхчета.

Смесете разбитата сметана с кремообразната жълтъчна смес. Добавете нарязаните карамелизирани ядки, смокините и стафидите. Накрая се добавят белтъците.

Разбъркайте добре и разпределете в добре затворени съдове. Оставете да замръзне във фризер.

Вижте още: Вкусен и здравословен шоколадов сладолед

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама