През лятото често обичаме да си хапваме разхлаждащ сладолед. Ние ще ви покажем как да си приготвите домашна нуга.
Необходими продукти за сладоледа нуга:
250 мл растителна сметана за разбиване
5 пресни яйца
5 супени лъжици захар - 50 г
1/2 чаша нарязани зелени смокини от сладко
50 г стафиди
1-2 ванилии
1/2 чаша захар (около 125 г)
1/2 чаша едро смлени орехи
Вижте още: Супер лесен домашен сладолед с банани и ягоди
Начин на приготвяне:
Изсипете ½ чаша захар в малка тенджера. Сложете я на среден огън да се разтопи. Разбъркайте, докато започне да се топи. Когато започне да кипи, добавете орехите и разбъркайте. Свалете от огъня и веднага изсипете върху хартия за печене. Разпределете равномерно върху хартията и оставете да изстине. След това натрошете ядките в кухненски робот.
Нарежете смокините и стафидите.
Отделете жълтъците от белтъците.
Жълтъците се разбиват с 2 с. л. захар до получаване на кремообразна смес. Ако не искате да използвате сурови жълтъци, разбийте ги на водна баня. Сложете голяма тенджера с вода на котлона на слаб огън. Поставете в нея друга, по-малка тенджера, така че дъното ѝ да опира във водата и лесно да се фиксира. Сложете жълтъците със захарта и разбийте на крем.
Измийте и подсушете бъркалките на миксера. Сметаната се разбива до твърди връхчета.
Отново измийте и подсушете бъркалките. Добавете останалите 3 с. л. захар към белтъците и ги разбийте до твърди връхчета.
Смесете разбитата сметана с кремообразната жълтъчна смес. Добавете нарязаните карамелизирани ядки, смокините и стафидите. Накрая се добавят белтъците.
Разбъркайте добре и разпределете в добре затворени съдове. Оставете да замръзне във фризер.
Вижте още: Вкусен и здравословен шоколадов сладолед