Вкусно лятно ястие с един от любимите ни зеленчуци - тиквички.
Необходими продукти:
3 тиквички (среден размер)
2 яйца
100 мл бира
60 мл вода
около 8 с.л. с връх бяло брашно
около 4-5 с.л. с връх царевично брашно
2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
1 с.л. ситно нарязан магданоз
1 с.л. ситно нарязан копър
около 100 гр сирене
около 50 гр кашкавал
черен пипер и сол на вкус
олио (или зехтин за готвене) за пърженето
Начин на приготвяне:
Тиквичките се настъргват на едро ренде. Поставят се в гевгир (или голяма цедка), посоляват се, разбъркват се и се оставят за 10-15 минути. После много добре се изстискват с ръце и водата, която пускат се изхвърля.
В купа се разбиват яйцата с телена бъркалка, прибавя се бирата и водата. В яйчeната смес на порции се прибавя брашното, като междувременно се бърка с телената бъркалка, така че брашното да се поеме и да не образува бучки. След добавяне на бялото и царевичното брашно, трябва да се получи смес малко по-гъста от тесто за палачинки (ако е необходимо прибавете още малко брашно). Към тази смес се прибавят добре изцедените тиквички.
Чесънът се пресова, лукът се нарязва на ситно и се прибавят към сместа. Добавят се ситно нарязаните магданоз и копър, както и черен пипер на вкус.
Сиренето и кашкавала се настъргват на ренде, прибавят се към сместа. Добавя се и сол на вкус и всичко се разбърква.
В тиган се загрява олиото, с лъжица се загребва от сместа, слага се в тигана и се притиска леко отгоре, така че да се оформят плоски и тънки пърженки. Когато са по-тънки стават хрупкави в краищата и много вкусни, така че не ги правете по-закръглени и дебели като картофени кюфтета. Изпържват се до златистокафяво и от двете страни.
Сервират се веднага с гарнитура от свежа салата.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg