Пърженки с тиквички


Пърженки с тиквички

Вкусно лятно ястие с един от любимите ни зеленчуци - тиквички.

Необходими продукти:

3 тиквички (среден размер)

2 яйца

100 мл бира

60 мл вода

около 8 с.л. с връх бяло брашно

около 4-5 с.л. с връх царевично брашно

2 стръка пресен лук

2 скилидки чесън

1 с.л. ситно нарязан магданоз

1 с.л. ситно нарязан копър

около 100 гр сирене

около 50 гр кашкавал

черен пипер и сол на вкус

олио (или зехтин за готвене) за пърженето

Начин на приготвяне:

Тиквичките се настъргват на едро ренде. Поставят се в гевгир (или голяма цедка), посоляват се, разбъркват се и се оставят за 10-15 минути. После много добре се изстискват с ръце и водата, която пускат се изхвърля.

В купа се разбиват яйцата с телена бъркалка, прибавя се бирата и водата. В яйчeната смес на порции се прибавя брашното, като междувременно се бърка с телената бъркалка, така че брашното да се поеме и да не образува бучки. След добавяне на бялото и царевичното брашно, трябва да се получи смес малко по-гъста от тесто за палачинки (ако е необходимо прибавете още малко брашно). Към тази смес се прибавят добре изцедените тиквички.

Чесънът се пресова, лукът се нарязва на ситно и се прибавят към сместа. Добавят се ситно нарязаните магданоз и копър, както и черен пипер на вкус.

Сиренето и кашкавала се настъргват на ренде, прибавят се към сместа. Добавя се и сол на вкус и всичко се разбърква.

В тиган се загрява олиото, с лъжица се загребва от сместа, слага се в тигана и се притиска леко отгоре, така че да се оформят плоски и тънки пърженки. Когато са по-тънки стават хрупкави в краищата и много вкусни, така че не ги правете по-закръглени и дебели като картофени кюфтета. Изпържват се до златистокафяво и от двете страни.

Сервират се веднага с гарнитура от свежа салата.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама