С дъх на море.
Необходими продукти:
400-500 гр сварени, обелени скариди
половин глава, много ситно нарязан червен лук
около 50 гр пушена сьомга
1 с.л. ситно нарязан копър
120 гр майонеза
1 с.л. цедено кисело мляко
щипка млян бял пипер (или черен пипер)
сол на вкус
1-2 дълги краставици
няколко стръкчета копър за украса
Начин на приготвяне:
В купа сложете сварените, почистени и обелени скариди. Предварително отделите една част за декориране на пънчетата.
Нарежете пушената сьомга на съвсем малки парченца и я добавете към скаридите.
Прибавете в купата ситно нарязания червен лук и ситно нарязания копър.
В купичка смесете майонезата, киселото мляко, шипка пипер и сол на вкус и разбъркайте до гладка еднородна консистенция. Залейте салатата с получената смес и разбъркайте внимателно, за да се смесят равномерно всички продукти.
Покрийте купата със салатата и оставете в хладилник, добре да се охлади.
Измийте краставиците, подсушете ги и ги нарежете на "пънчета" (шайби). Можете предварително да обелите изцяло краставицата, да я оставите с кората или да я обелите на ивици, така че пънчето да се получи раирано в тъмнозелено и светлозелено.
Подредете пънчетата в салатно плато, разпределете върху тях охладената салата от скариди. Украсете най-отгоре с заделените скариди и стръкчета копър и сервирайте.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com