Вкусно и здравословно.
Необходими продукти:
1/2 прясна мая
200 мл прясно мляко
100 мл вода
5 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 яйце (жълтъкът се отделя за намазване)
500-550 гр брашно, приблизително (200 гр пълнозърнесто/300 гр бяло)
2-3 с. л. маслинова паста за намазване
1-2 с. л. сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в хладката вода. Добавят се млякото, зехтина, белтъка на яйцето, солта, захарта и брашно до получаване на меко, нелепнещо тесто.
Слага се в намаслена купа, покрива се с фолио или памучна кърпа и се оставя да втаса до удвояване на обема.
Тестото се разделя на 12 питки. Всяка се оформя на фитил, разточва се на продълговата лента и се намазва с маслинова паста.
Навива се на дълго и тясно руло. Всяко руло се завързва на възелче или се завива като охлюв.
Готовите възелчета се нареждат в тава, върху пекарска хартия и втасват още 30 минути.
Намазват се с жълтъка, разбит с 1 ч. л. олио и се наръсват със сусам, бял или черен.
Пекат се на 180 градуса до златисто.
Източник: hihonas.blogspot.com