Пълнозърнести питки с маслинова паста


Пълнозърнести питки с маслинова паста

Вкусно и здравословно.

Необходими продукти:

1/2 прясна мая

200 мл прясно мляко

100 мл вода

5 с. л. зехтин

1 ч. л. сол

1 ч. л. захар

1 яйце (жълтъкът се отделя за намазване)

500-550 гр брашно, приблизително (200 гр пълнозърнесто/300 гр бяло)

2-3 с. л. маслинова паста за намазване

1-2 с. л. сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в хладката вода. Добавят се млякото, зехтина, белтъка на яйцето, солта, захарта и брашно до получаване на меко, нелепнещо тесто.

Слага се в намаслена купа, покрива се с фолио или памучна кърпа и се оставя да втаса до удвояване на обема.

Тестото се разделя на 12 питки. Всяка се оформя на фитил, разточва се на продълговата лента и се намазва с маслинова паста.

Навива се на дълго и тясно руло. Всяко руло се завързва на възелче или се завива като охлюв.

Готовите възелчета се нареждат в тава, върху пекарска хартия и втасват още 30 минути.

Намазват се с жълтъка, разбит с 1 ч. л. олио и се наръсват със сусам, бял или черен.

Пекат се на 180 градуса до златисто.

Източник: hihonas.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама