Много фино и нежно ястие.
Необходими продукти:
4 броя средно големи патладжана
1 ч.ч. киноа
1 тиквичка
1 червена чушка
парче целина
100 г сушени домати
връзка пресен копър
1/2 ч.л. сух риган
сол
30 мл. зехтин
козе кашкавал
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 230 градуса.
Измийте патладжаните и ги подсушете. Разрежете ги на две половини по дължина, без да отстранявате дръжката. Разполовете и нея. Издълбайте вътрешността с лъжица, като оставите малко по стените и дъното. Запазете месестата част. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, поръсете със сол, полейте със зехтин и печете до пълно омекване.
През това време сложете в малка тенджерка 1 кафена чаша киноа, отгоре налейте 2 кафени чаши вода и я кипнете на котлона. Когато заври намалете на слаб огън и гответе, докато киноата поеме водата. Подправете с малко сол и тънка струя зехтин.
Почистете зеленчуците (без да белите тиквичката) и ги нарежете на кубчета, заедно с вътрешността на патладжаните. Задушете ги в тиган с малко зехтин и сол до омекване и леко запържване. Сложете нарязаните сушени домати, ригана, и нарязания на ситно копър.
Разбъркайте киноата в зеленчуците.
Намалете фурната на 200 градуса.
Напълнете патладжанените лодки с плънката от киноа и зеленчуци. Печете на силно загрята фурна 15 минути, след което настържете малко козе кашкавал отгоре и върнете във фурната за още 5 минути да се разтопи.
Източник: vkusnoteka.bg