Пълнен шаран


Пълнен шаран

По традиция утре, 6 декември, празнунваме Свети Николай Чудотворец, когато на трапезата трябва да присъства риба. Обикновено на Никулден се сервира шаран, тъй като според легендите тази риба се смята за слуга на светеца.

Затова днес ще ви покажем една рецепта за пълнен шаран.

Необходими продукти:

1 шаран (почистен от вътрешностите и люспите)

30 гр орехи

1 голям морков

1-2 с.л. галета

2 глави лук

4 скилидки чесън

зехтин 2 с.л.

доматен сок 3-4 с.л.

магданоз 1/2 връзка

копър 1/2 връзка

девисил

сол на вкус

бял пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 220 градуса.

Натрийте шарана отвън и отвътре със сол и със смлян бял пипер. Сложете го в тавичка за печене.

Загрейте в тиган зехтина. Нарежете ситно лука и чесъна и ги запържете за 2-3 минути, прибавете настъргания морков и доматения сок. Отстранете от огъня и прибавете ситно нарязаните магданоз и копър, дивисила, счуканите орехи и галетата. Разбъркайте добре. Прибавете сол на вкус.Трябва да се е получила гъста смес, като паста. Ако е прекалено гъста, може да добавите съвсем малко вода. С така приготвената паста се пълни рибата.

Плънката, която ви е останала след пълненето, разпределете в тавичката около рибата. Сипете съвсем малко вода на дъното на тавата.

Покрийте тавичката с фолио и я пъхнете във фурната.

Печете под фолио 30-тина минути, после махнете фолиото, намалете фурната на 200 градуса и печете до готовност на рибата. Тя трябва приятно да се зачерви отгоре.

Сервирайте, като с остър нож отрежете резени от шарана, които декорирате със стръкчета пресен магданоз.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама