Кой обича кекс? А кой обича ванилов крем? Ако спадате към някоя от тези две групи или пък и към двете, то задължително пълненият кекс с крем ще се превърне в един от любимите ви десерти. Много по-сочен от обикновен кекс и много по-лесен за приготвяне от торта.
Необходимите продукти за блата:
2 чаени чаши брашно
1 яйце
2 супени лъжици какао
1 чаена чаша кисело мляко
⅔ чаена чаша захар
½ чаена чаша олио
1 чаена лъжица сода
Необходимите продукти за крема:
½ чаена чаша захар
4 супени лъжици брашно
2 жълтъка
500 мл прясно мляко
2 ванилии
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за пълнен кекс с крем е подготвянето на блата за кекса. Разбивате яйцето заедно със захарта и олиото, след което добавяте и киселото мляко, в което сте разбъркали содата и отново разбивате.
Пресявате брашното заедно с какаото. Малко по малко добавяте при непрекъснато бъркане пресятите брашно и какао към течната смес. След кото се смесят добре, изсипвате в малка тава, в която предварително сте поставили хартия за печене и печете какаовия блат за около 30-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Докато кексовият блат се пече, пригответе крема. Разделяте яйцата на белтъци и жълтъци. Разбивате брашното заедно с жълтъците и няколко супени лъжици студено прясно мляко до получаване на гъста каша, а останалото мляко слагате на котлона да заври заедно със захарта и ванилиите.
След като млякото заври, го дръпнете от котлона и при непрекъснато бъркане с вилица или тел за разбиване, добавете към него кашата с жълтъците. След като се смесят добре, върнете тенджерата отново на котлона и бъркайте старателно, за да не загори кремът. Кремът за блата трябва да поври 2-3 минути, за да се сгъсти.
Третата стъпка от рецептата за пълнен кекс е сглобяването на кекса. След като блатът е изстинал, с помощта на уред за почистване семките на ябълки направете дупки в него.
Парчетата, които извадите от дупките, натрошете на ситни трохи. След това напълнете дупките с изстиналия крем, а с остатъка от него залейте кекса. Накрая поръсете с трохите, получени от дупките на кекса.
Оставете пълнения кекс за 2-3 часа в хладилник, за да поеме крема.
Източник: supichka.com