Предлагаме ви рецептата за един много вкусен сладкиш със сини сливи. Едно парче със сигурност няма да ви стигне.
Необходими продукти за сладкиша със сини сливи:
200 грама брашно, пресято
1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
200 грама захар
150 грама много меко масло
100 грама кисело мляко със стайна температура
3 големи яйца, стайна температура
1 лимон с кората
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
1/2 чаена лъжичка екстракт от бадем
***
5-6 сини сливи
30 грама брашно
2 супени лъжици гранулирана захар или ванилова захар
Вижте още: Летен десерт: Обърнат сладкиш с праскови
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 170 градуса и поставете решетка в центъра на фурната.
В средно голяма купа изсипете захарта и настърганата лимонова кора. Използвайте пръстите си, за да втриете кората в захарта, докато стане ароматна и захарта започне да става на бучки. След това добавете маслото, екстракта от ванилия, екстракта от бадеми и солта, използвайте гумена шпатула, за да разбъркате.
Добавете яйцата едно по едно, като използвате бъркалка, за да си комбинирате с маслената смес. След това прибавете киселото мляко и разбъркайте още веднъж. След това изсипете брашното, содата и бакпулвера. Разбъркайте добре.
Постелете с хартия за печете форма с падащо дъно. Изсипете ваниловото тесто в застланата тава.
Измийте и разполовете сливите, след което ги почистете от костилките. Добавете 30 грама брашно в малка купа. Потопете всяка половина от слива с кожата надолу в брашното, след което поставете възможно най-близо една до друга върху сладкиша.
Поръсете горната част на сладкиша и сливите с две супени лъжици ванилова захар или обикновена кристална захар.
Изпечете сладкиша в предварително загрята фурна за 30 минути. Засилете градусите на 180 и печете още 25-30 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра на сладкиша, излезе чиста.
След като сладкишът се изпече, оставете да се охлади за 10 минути, преди да извадите от формата.
Вижте още: Имате ли ябълки и овесени ядки? Направете този сладкиш