Една много лека, витаминозна супа, която е подходяща за пролетното време и за разтоварване от по-тежкото зимно меню.
Необходими продукти:
2-3 връзки пресен лук (зависи от големината им)
3-4 стръка пресен чесън
1 к.ч. ориз (чашката е от малките - 60 мл)
зеехтин за готвене (или олио)
3-4 с.л. ситно накълцан магданоз
сол и черен пипер на вкус
за застройка:
1 с.л. брашно
4-5 с.л. (с връх) кисело мляко
Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и нарежете пресния лук и пресния чесън.
Задушете ги в загрятата мазнина за 2-3 минути. Прибавете 1,5 л. вода. Добавете почистения и измит ориз. Добавете сол и черен пипер на вкус и варете и варете супата до готовност на ориза.
Когато оризът е готов оттеглете от огъня. В купичка смесете брашното с киселото мляко до получаване на гладка каша, разредете при непрекъснато бъркане с малко от супата. С бъркане прибавете застройката към супата и върнете на котлона да ври на тих огън за около 4-5 минути.
Оттеглете от котлона и добавете ситно нарязания магданоз.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg