Ето един вариант за предястие, което да украси празничния коледен обяд или вечеря. Настърганото цвекло остава леко и приятно хруптящо в готовата палачинка и се съчетава чудесно с плънката от крем сирене и зелени подправки.
Необходими продукти:
За палачинките:
2 яйца
150 мл прясно мляко
60-70 мл вода
брашно
щипка сол
1 цвекло (с големина на детско юмруче)
За плънката:
около 200-250 гр крем сирене
1-2 с.л. (с лек връх) цедено кисело мляко (или заквасена сметана)
3-4 стръка зелен лук
няколко стръка копър
няколко стръка магданоз
2-3 скилидки чесън
щипка черен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
За палачинките:
Счупете яйцата в купа, разбийте ги леко с вилица. Прибавете млякото, водата, щипка сол (около 1/3 ч.л.) и с вилица или телена бъркалка, разбийте сместа, докато стане еднородна. После започнете да прибавяте пресятото брашно, като същевременно разбърквате енергично с бъркалката, като внимавате да не се образуват бучки. Прибавяйте брашно до получаването на смес с гъстотата на боза.
Почистете, обелете и измийте цвеклото. Настържете го на едро ренде. Прибавете го към палачинковата смес и леко разбъркайте, за да се разпредели добре.
Загрейте на котлона тиган с незалепващо покритие (огъня не трябва да е прекалено силен), намажете с няколко капки олио дъното, вдигнете тигана от котлона и с помоща на черпак излейте от палачинковата смес, като с въртеливо движение разклащате тигана, така че сместа да се разстели равномерно и навсякъде по дъното. Може да се наложи да си помагате с дъното на черпака или лъжицата, защото настърганото цвекло в сместа донякъде спира равномерното разпределение на тестото по тигана. Върнете тигана на огъня. Когато палачинката е готова от едната страна, с помоща на дървена шпатула я обърнете от другата страна. Прехвърлете готовата палачинка в чиния. Изпържете по същия начин и останалите, като преди изпържването на всяка една, задължително намаслявате тигана с няколко капки олио.
Оставете готовите палачинки да изстинат и в това време си пригответе плънката.
Плънката: Сложете крема сиренето в купа, прибавете цеденото мляко (или заквасената сметана). Добавете сол на вкус, щипка черен пипер и много ситно нарязаните или пресовани скилидки чесън. Разбъркайте много добре, докато получите еднородна, гъста, кремообразна смес.
Нарежете зеления лук, копъра и магданоза на ситно. Половината прибавете към плънката и разбъркайте.
Сглобяване и аранжиране: Намажете изстиналите палачинки с плънка, поръсете върху нея малко от останалата половина нарязани зелени подправки и завийте палачинката на стегнато руло. Завийте по същия начин и останалите палачинки.
Приберете завитите на руло палачинки в хладилник за около час. Извадете охладените палачинки и с остър нож ги нарежете на "пънчета". Аранжирайте в плато, декорирайте с нарязани зелени подправки и съхранявайте до поднасянето в хладилник, покрити плътно с фолио за свежо съхранение.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg