Рецептата за праз с ориз е една от типичните български рецепти, подходящи за студените месеци. Праз с ориз може да бъде сервиран, както като основно ястие, например по време на пости, така и като вкусна гарнитура към всяка пържолка.
Необходими продукти:
2 броя праз
1 чаена чаша ориз
1 брой домати
10 броя маслини
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за праз с ориз е подготовката на праза. Почиствате праза, измивате го и го нарязвате на тънки колелца, които изсипвате в сгорещеното олио и задушавате за 4-5 минути. След това добавяте към праза измития ориз като бъркате непрекъснато в продължение на още 5 минути.
Сваляте праза с ориза от котлона и добавяте нарязания на дребно домат / доматеното пюре и нарязаните на дребно маслини, посолявате на вкус (около 1 чаена лъжица сол е достатъчна) и разбърквате.
Изсипвате сместа в тавичка, добавяте три чаени чаши вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Празът с ориз е готов, когато оризът е набъбнал и е поел водата. Най-добре е обаче да пробвате едно зрънце от ориза и да проверите как стоят нещата, дали се е сварил. Ако не е омекнал достатъчно добавете още ½ чаена чаша вода.
Източник: supichka.com