Предлагаме ви този лек и вкусен десерт.
Необходими продукти:
500 мл течна неподсладена животинска сметана
100 мл прясно мляко
120 мл прясно изцеден портокалов сок
80 гр захар
1 ампула ванилова есенция
1 ч.л. настъргана портокалова кора
1 пакетче (10 гр) желатин на прах
около 60 гр черен шоколад
350-400 мл прясно изцеден портокалов сок
4-5 с.л. захар
2 равни ч.л. желатин на прах
Начин на приготвяне:
Прецедете прясно изцедения портокалов сок през цедка.
Сложете сметаната, прясното мляко и захарта в тенджера и ги загрейте на котлона при периодично разбъркване. Използвайте котлона на средна степен, като сместа не трябва да завира, а само да се силно да се загрее и захарта да се разтопи. Оттеглете от котлона, добавете портокаловия сок, портокаловата кора, ванилията и разбъркайте.
Залейте желатина с 60 мл студена вода, когато набъбне го сложете на водна баня и бъркайте докато се разтвори.
Прибавете разтворения желатин, към сметановата смес и разбъркайте добре.
Изсипете сместа в приготвени предварително чашки (купички). Това количество стига за 6-7 купички с вместимост около 120-125 мл. Оставете място и за портокаловото желе, което ще се добавя после.
Разтопете шоколада на водна баня или в микровълновата печка. С лъжичка сипете от разтопения шоколад в чашките. С помоща на дървено шишче внимателно разбъркайте, така че да се образуват кафяви фигури вътре в бялата смес.
Сложете купичките в хладилник, за да стегнат. Отнема около 3-4 часа.
За да приготвите портокаловото желе:
Прецедете 400 мл прясно изцеден портокалов сок.
Сложете го в тенджерка на котлона заедно със захарта и го загрейте. Когато сместта стане почти гореща, оттеглете от котлона, прибавете желатина и бъркайте енергично докато се разтвори (аз разбърквам с телена бъркалка).
Когато сместа изстине. налейте от нея във всяка от купичките върху вече стегналата панакота и върнете в хладилника, за да стегне и портокаловото желе.
Можете да сервирате в чашките или да обърнете панакотата в чиния. Ако искате да я обърнете в чиния - по-лесно ще стане, ако натопите чашката за малко в топла вода и после я обърнете в чинията или ако внимателно с остър нож отделите панакотата от съдинката, оставите я малко на стайна температура и после я обърнете в чинийка и сервирате.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com