Ако сте начинаещи в готвенето, тази статия ще ви е от голяма полза. Това са най-често използваните мерни единици в кухнята.
1 чаена чаша (ч.ч.)
сол = 200 гр
ориз = 200 гр
захар на кристали - 200 гр
грис = 180 гр
нишесте = 100 гр
брашно = 180 гр
растително масло = 180 мл
прясно мляко = 200 мл
оцет = 200 мл
орехови ядки, смлени = 120 гр
пудра захар = 180 гр
галета = 150 гр
***
1 кафена чашка (к.ч.)
сол = 120 гр
ориз = 120 гр
захар на кристали = 120 гр
грис = 90 гр
нишесте = 60 гр
брашно = 60 гр
растително масло = 110 гр
прясно мляко = 120 мл
оцет = 120 мл
пудра захар = 110 гр
орехови ядки, смлени = 70 гр
галета = 90 гр
***
1 супена лъжица (1 с.л.)
сол = 10 гр
ориз = 10 гр
захар на кристали = 10 гр
грис = 8 гр
нишесте = 8 гр
брашно = 8 гр
растително масло = 10 мл
прясно мляко = 10 мл
оцет = 10 мл
пудра захар = 8 гр
орехови ядки, смлени = 6 гр
галета = 8 гр
червен пипер = 10 гр
***
1 чаена лъжичка (1 ч.л.)
сол = 5 гр
ориз = 5 гр
захар на кристали = 5 гр
грис = 5 гр
нишесте = 5 гр
брашно = 5 гр
растително масло = 5 гр
прясно мляко = 5 мл
оцет = 5 мл
пудра захар 5 гр
орехови ядки, смлени = 5 гр
галета = 5 гр
червен пипер - 5 гр
чубрица = 2 гр
кимион = 3 гр
канела = 3 гр
черен пипер = 5 гр
***
Други мерки
1 шепа ориз = около 50 гр
1 шепа сол = около 80 гр
1 шепа захар = около 70 гр
1 шепа грис = около 50 гр
1 шепа нишесте = около 50 гр
1 шепа червен пипер = около 50 гр
1 шепа жито = около 55 гр
1 щипка сол, червен пипер, смлян черен пипер, брашно, захар, грис, нишесте = 1 гр
1 средно голям картоф, домат ,кромид лук = около 60-100 р
1 яйце = около 50 гр