Сега, когато чушките и камбите са в изобилие, е чудесно време да се направи тази рецепта. Месото става крехко и ароматно.
Необходими продукти:
около 800 гр пилешко месо без кост (от бутчета или филе)
3 големи пиперки (чушки)
5-6 стръка пресен лук (или 1 глава стар лук)
2-3 скилидки чесън
5-6 гъби печурки
3-4 с.л. зехтин заготвене или олио
150 мл доматен сок
1 к.ч. бяло вино,
1 равна чаена лъжичка червен пипер
1-2 щипки сух босилек
1/3 дафинов лист
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на хапки. Чушките (пиперките) се нарязват на ивички. Лукът се нарязва на ситно. чесънът се нарязва на ситно. Гъбите се почистват и нарязват на едро.
В тенджера, на котлона се загрява зехтина (олиото) и пилешкото месо се сотира. След като побелее и започне да става златисто се прибавя лука.
След като лука омекне се добавя чесъна и след около половин минута се прибавя доматения сок, виното, сол и черен пипер на вкус, нарязаните гъби, червения пипер, сухия босилек, 1/3 дафинов лист (третинка, защото тази подправка е силна и не трябва да накъртва в ястието). Ястието се задушава на слаб огън.
Две-три минути преди яденето да е готово и да изключите котлона, извадете дафиновия лист и прибавете ситно нарязания магданоз.
*** Ако обичате по-гъстите сосове, а този ви се струва рядък за вашия вкус, можете да го сгъстите с 1-2 ч.л. брашно.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg