Една от най-обичаните рецепти от българина - пиле с ориз.
Необходими продукти:
1 цяло пиле, почистено от вътрешности
1 с.л. червен пипер
2 четвъртинки лимон
50 г масло
черен пипер
сол
1 зеленчуков био бульон
2 дафинови листа
зърна черен пипер
зехтин
продукти за ориза:
1 и 1/2 голяма ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
2 шепи замразен грах
4-5 бр. гъби
черен пипер
сол
50 г масло
пресен магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Измийте добре пилето и го натрийте с черен пипер, червен пипер и сол. Не махайте връвта, която държи краката. Сложете го в тенджера под налягане.
Налейте вода, да покрие пилето. Полейте със струйка зехтин, пуснете вътре зърната черен пипер, два дафинови листа, био бульона и сол. Затворете капака и сложете тенджерата на силен огън, с вдигната клапа. Щом свирне бутнете клапата надолу и намалете силата на огъня на минимум. Гответе пилето 20 минути.
През това време измийте ориза в цедка. Нарежете лука и моркова на ситно. Измийте гъбите и ги нарежете и тях. Задушете зеленчуците в маслото с мъничко вода, заедно с две шепи грах, докато омекнат. Добавете измития ориз и бъркайте непрекъснато на силен огън, докато кристализира. Отдръпнете от огъня.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Внимателно извадете свареното пиле с помощта на големи лъжици и го поставете да легне в тава. Поръсете го с червен пипер отново, малко сол и черен пипер. Пъхнете в дупката две четвъртинки лимон. Разпределете ориза покрай него. Поръсете със сол и черен пипер. Прецедете през цедка 4 и 1/2 големи ч.ч. от бульона и полейте ориза с него. Налейте струйка зехтин, покрийте с фолио цялата тава и печете 1 час.
След това време оризът е поел течността. Отстранете фолиото и внимателно изрежете дупка по средата му, с големина размерът на пилето. Поставете го отново. Намажете пилето с масло и го полейте с малко от останалия бульон. Запечете само пилето за още 15 минути, докато придобие златиста коричка.
Поднесете ястието топло, поръсено с пресен магданоз.
Източник: vkusnoteka.bg