Пиле с ориз


Пиле с ориз

Една от най-обичаните рецепти от българина - пиле с ориз.

Необходими продукти:

1 цяло пиле, почистено от вътрешности

1 с.л. червен пипер

2 четвъртинки лимон

50 г масло

черен пипер

сол

1 зеленчуков био бульон

2 дафинови листа

зърна черен пипер

зехтин

продукти за ориза:

1 и 1/2 голяма ч.ч. ориз 

1 глава лук

1 морков

2 шепи замразен грах

4-5 бр. гъби

черен пипер

сол

50 г масло

пресен магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Измийте добре пилето и го натрийте с черен пипер, червен пипер и сол. Не махайте връвта, която държи краката. Сложете го в тенджера под налягане.

Налейте вода, да покрие пилето. Полейте със струйка зехтин, пуснете вътре зърната черен пипер, два дафинови листа, био бульона и сол. Затворете капака и сложете тенджерата на силен огън, с вдигната клапа. Щом свирне бутнете клапата надолу и намалете силата на огъня на минимум. Гответе пилето 20 минути.

През това време измийте ориза в цедка. Нарежете лука и моркова на ситно. Измийте гъбите и ги нарежете и тях. Задушете зеленчуците в маслото с мъничко вода, заедно с две шепи грах, докато омекнат. Добавете измития ориз и бъркайте непрекъснато на силен огън, докато кристализира. Отдръпнете от огъня.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Внимателно извадете свареното пиле с помощта на големи лъжици и го поставете да легне в тава. Поръсете го с червен пипер отново, малко сол и черен пипер. Пъхнете в дупката две четвъртинки лимон. Разпределете ориза покрай него. Поръсете със сол и черен пипер. Прецедете през цедка 4 и 1/2 големи ч.ч. от бульона и полейте ориза с него. Налейте струйка зехтин, покрийте с фолио цялата тава и печете 1 час.

След това време оризът е поел течността. Отстранете фолиото и внимателно изрежете дупка по средата му, с големина размерът на пилето. Поставете го отново. Намажете пилето с масло и го полейте с малко от останалия бульон. Запечете само пилето за още 15 минути, докато придобие златиста коричка.

Поднесете ястието топло, поръсено с пресен магданоз.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама