Необходими продукти:
1 кг суров патладжан
1 глава лук
1 ч.л. куркума
1 ч.л. сомак
½ ч.л. сминдух или чимен
сол на вкус
50 мл зехтин
100 грама овче или биволско кисело мляко
Арабски питки
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете патладжаните. Наредете ги цели в тава и печете на 170 градуса Целзий около час и половина, два часа.
Патладжанът е готов, когато е напълно омекнал. Извадете тавата и оставете да се поохлади. Обелете патладжаните и ги нарежете на големи парчета.
Нарежете лука на ситно. Задушете го в зехтин на бавен огън, докато омекне.
Добавете подправките и разбъркайте. Добавете патладжана и бъркайте 5-6 минути. Дръпнете от огъня. Оставете сместа да поизстине и след това добавете млякото.
Опитайте и посолете на вкус.
Така приготвеният патладжан може да бъде сервиран веднага или на следващия ден.
Сервирайте с арабски питки и зелени подправки.
Източник: sundaybakeclub.com