Ястието не е от най-бързите. Има пет съставни части, които се приготвят по отделно и накрая се сглобяват заедно. Отделете му малко повече време през уикенда, но ви обещаваме, че няма да останете разочаровани!
Необходими продукти:
700 г кайма смес
1 глава лук
2 скилидки чесън
сол и черен пипер
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. червен пипер
връзка пресен магданоз
30 мл зехтин
600 мл доматен сос
1 скилидка чесън
сол и черен пипер
1/2 ч.л. сух риган
1/2 ч.л. ронена чубрица
1/2 ч.л. сух босилек
1 с.л. заквасена сметана
30 мл. зехтин
3 големи патладжана
зехтин
сол и черен пипер
1 кофичка кисело мляко
1 скилидка чесън
сол на вкус
60 г масло
1/2 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
В тенджера задушете ситно нарязан лук и две скилидки чесън със зехтин и малко водичка, до омекване. Добавете каймата и подправките. Бъркайте, докато се позапържи и накрая добавете ситно нарязан магданоз. На съседния котлон кипнете доматения сос, с малко зехтин, чесън и подправките. На финала добавете заквасената сметана и разбъркайте. Излейте соса в каймата и разбъркайте.
Обелете патладжаните на ивици. Нарежете ги на кубчета и ги изпечете върху, покрита с хартия за печене тава, поръсени с черен пипер, сол и зехтин. Готови са, когато омекнат.
Разклатете затворената кофичка кисело мляко, докато млякото се разбие. Отворете и стиснете в нея скилидка чесън. Добавете и малко сол и разбъркайте.
В малък съд стопете на слаб огън на котлона 60 г масло и 1/2 ч.л. червен пипер, докато се позапържи. Изключете.
Сглобяване на ястието:
Вземете голямо плато и разпределете патладжаните по ръба на платото. Посредата изсипете каймата с доматения сос. Полейте патладжаните с киселото мляко с чесън и отгоре полейте стопеното масло с червен пипер. По желание може да поръсите каймата с малко магданоз. Поднесете ястието топло, с мек хляб, който да си топите в соса.
Източник: vkusnoteka.bg