Патладжани с кайма и млечно-чеснов сос


Патладжани с кайма и млечно-чеснов сос

Ястието не е от най-бързите. Има пет съставни части, които се приготвят по отделно и накрая се сглобяват заедно. Отделете му малко повече време през уикенда, но ви обещаваме, че няма да останете разочаровани!

Необходими продукти:

700 г кайма смес

1 глава лук

2 скилидки чесън

сол и черен пипер

1/2 ч.л. кимион

1/2 ч.л. червен пипер

връзка пресен магданоз

30 мл зехтин

 

600 мл доматен сос

1 скилидка чесън

сол и черен пипер

1/2 ч.л. сух риган

1/2 ч.л. ронена чубрица

1/2 ч.л. сух босилек

1 с.л. заквасена сметана

30 мл. зехтин

 

3 големи патладжана

зехтин

сол и черен пипер

 

1 кофичка кисело мляко

1 скилидка чесън

сол на вкус

 

60 г масло

1/2 ч.л. червен пипер

 

Начин на приготвяне:

В тенджера задушете ситно нарязан лук и две скилидки чесън със зехтин и малко водичка, до омекване. Добавете каймата и подправките. Бъркайте, докато се позапържи и накрая добавете ситно нарязан магданоз. На съседния котлон кипнете доматения сос, с малко зехтин, чесън и подправките. На финала добавете заквасената сметана и разбъркайте. Излейте соса в каймата и разбъркайте.

Обелете патладжаните на ивици. Нарежете ги на кубчета и ги изпечете върху, покрита с хартия за печене тава, поръсени с черен пипер, сол и зехтин. Готови са, когато омекнат.

Разклатете затворената кофичка кисело мляко, докато млякото се разбие. Отворете и стиснете в нея скилидка чесън. Добавете и малко сол и разбъркайте.

В малък съд стопете на слаб огън на котлона 60 г масло и 1/2 ч.л. червен пипер, докато се позапържи. Изключете.

Сглобяване на ястието:

Вземете голямо плато и разпределете патладжаните по ръба на платото. Посредата изсипете каймата с доматения сос. Полейте патладжаните с киселото мляко с чесън и отгоре полейте стопеното масло с червен пипер. По желание може да поръсите каймата с малко магданоз. Поднесете ястието топло, с мек хляб, който да си топите в соса.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама