Една рецепта от тефтерите на баба - сладкиш Рошла със стъргано тесто и мармалад.
Необходими продукти:
3 чаени чаши брашно
150 грама краве масло
1 яйца
1/2 чаена чаша захар
1 ванилия
2 супени лъжици кисело мляко
1 чаена лъжица бакпулвер
1 чаена чаша мармалад
3 супени лъжици пудра захар
Начин на приготвяне:
В купа изсипвате брашното и бакпулвера, като към него добавяте току-що изваденото от хладилника и нарязано на ситни кубчета краве масло. Притискайки с ръце стривате двете съставки до получаване на маслени трохи.
В отделен съд разбивате яйцето, заедно със захарта и киселото мляко, с помощта на миксер или тел за разбиване. Добавяте течната смес към маслените трохи и замесвате маслено тесто. След като получите хомогенно тесто го разделяте на две части, като по-малката прибирате във фризера за 20-тина минути.
По-голямата топка маслено тесто поставяте върху хартия за печене. Разточвате на правоъгълен блат с дебелина около 7-8 мм. След това разпределяте вашият мармалад равномерно върху блата. Изваждате тестото от фризера и го настъргвате равномерно на е върху целия сладкиш. Печете сладкиша със стъргано тесто и мармалад в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути, докато придобие леко златист цвят. Нарязвате сладкиша на блокчета, докато е още топъл, а след като изстине поръсвате с пудра захар.
Източник: supichka.com