Ако търсите обилно и засищащо ястие, което семейството ви да хареса, вие сте на правилното място. Предлагаме ви да приготвите тази рецепта за запечени картофи с кайма.
Необходими продукти за печените картофи с кайма:
5-6 картофа
1 глава лук
500 г кайма
1 червена чушка, нарязана на ситно
2 супени лъжици доматено пюре
50 мл вода, според нуждите
100 гр настърган кашкавал
Вижте още: Всяка домакиня я има в кухнята си: Тайната съставка за идеално хрупкавите картофки
Подправки:
1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка чесън на прах, 1 чаена лъжичка червен пипер на прах, 1 чаена лъжичка сух риган, черен пипер на вкус, 1 връзка пресен зелен лук, нарязан на ситно
за соса:
3 яйца
125 мл мляко
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка риган
150 г настърган кашкавал за поръсване отгоре
Начин на приготвяне:
Започнете, като обелите картофите и ги нарежете на кубчета. Сварете ги във вода с малко сол, докато омекнат. След това ги прецедете и ги оставете настрана.
Докато картофите се варят, в тиган запържете ситно нарязания лук, докато стане прозрачен. Добавете каймата в тигана с лука и ги запържете заедно за около 5 минути или докато месото промени цвета си и излишната течност се изпари.
Към месната смес добавете ситно нарязания червен пипер, доматеното пюре и малко вода. Овкусете с посочените подправки – сол, чесън на прах, червен пипер на прах, риган и черен пипер. Варете докато всичко хубаво омекне и се смеси.
Вижте още: Печени картофи със сочна плънка с бекон
Сглобяване
В огнеупорна чиния се нарежда пласт от сварените картофи (половината). След това ги покрийте с настърган кашкавал (около 50 г), за да добавите богата и кремообразна текстура. Поставете пълнежа от кайма върху картофите и го натиснете равномерно, за да осигурите вкусна комбинация от вкусове. Върху каймата отново наредете настърган кашкавал (около 50 г). Сега добавете останалите сварени картофи върху кашкавала.
Пригответе дресинга: В купа разбийте яйцата с млякото и подправете със сол и риган. С този дресинг залейте ястието. За да направите това ястие още по-неустоимо, поръсете обилно отгоре с настърган кашкавал (150 г).
Загрейте фурната на 180 градуса по Целзий и след това печете за 15-20 минути или докато стане златисто кафяво.