Ако си израснал в България през 70-те и 80-те, а дори и през 90-те години, то за теб марципанът е не толкова вкусният братовчед на шоколада. Кой и защо е решил да използва думата марципан, за да назовава познатите от близкото минало шоколадови десерти, е неясно. Ясно е обаче, че по тази причина у нас марципанът има лоша слава. А какво всъщност представлява? Марципанът е гъста и много вкусна маса с плътността на тесто, която се приготвя от смлени ядки, най-често бадеми и захар. В немскоезичния свят марципанът е особено тачен. Той присъства в много десерти и бонбони. Рецептата за немски сладки с марципан, ананас и маково семе е точно такава рецепта, която подобно на повечето рецепти за немски сладкиши, се приготвя много бързо и лесно.
Необходими продукти:
200 грама марципан
200 грама ананас
150 грама краве масло
⅔ чаена чаша захар
1 ванилия
3 яйца
1 чаена лъжица
2 чаени чаши брашно
4 супени лъжици маково семе
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за немски сладкиш с марципан, ананас и маково семе е подготовката на продуктите. Всички продукти трябва да са на стайна температура.
Накъсвате марципана на парченца, добавяте и омекналото масло на парчета, след което разбивате с помощта на миксер. След това добавете яйцата, захарта, ванилията, маковото семе и разбърквате добре.
Пресявате брашното, заедно с бакпулвера и ги добавяте малко по малко към другата смес при непрекъснато бъркане. Накрая добавяте нарязания на дребно ананас. Може да използвате, както пресен ананас, така и ананас от компот, като в случай, че използвате ананас от компот трябва да отцедите плодовете добре от течността.
Изсипвате сместа в предварително намазана с мазнина форма за печене и печете в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 60 минути, или докато сладкишът придобие лек златист загар, като пробвате дали е изпечен, боцвайки го с клечка за зъби - ако остане суха, то сладкишът е готов.