Огретенът е вкусно и много засищащо ястие, което се приготвя лесно.
Необходими продукти:
1 картофи
200 гр. сирене
100 гр. кашкавал
100 гр. краве масло
250 мл. прясно мляко
2 яйца
20 гр. брашно
черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е сваряването на картофите. След като са готови, трябва да се нарежат на малки кубчета или кръгчета. Тавичката се намазва с разтопено масло. Разбъркваме заедно картофите, маслото, натрошеното сирене, разбитите яйца, солта, черния пипер, след което изсипваме сместа в тавичката и поръсваме с останалото масло. Заливаме всичко това с предварително приготвения бешемелов сос. Поръсваме с настърган кашкавал. Печем на 200 градуса за около 40-45 минути.
А ето и как да си приготвите соса бешамел:
Първо се разтапя мястото на слаб огън. Като се разтопи, отстранете тигана от огъня. Добавете брашното и подправките и разбърквайте внимателно, важно е да не останат бучици неразтворено брашно. След това поставете на котлона отново, като на струя прибавете затопленото мляко. Бъркайте внимателно около 5 минути, докато получите желаната гъстота.