Необходими продукти:
7-8 червени чушки
1 глава лук
1 морков
1 патладжан
1 тиквичка
около 1 ч.ч. замразен грах
2-3 домата
4-5 скилидки чесън
120 г червен ориз
1 суп.л. червен пипер
1 ч.л. сол
пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Патладжанът се бели и реже на парченца. Изсипва се в купа със солена вода и се оставя да престои 20-30 минути.
Лукът и морковът се режат на парченца и заедно с малко вода и солта се задушават в тенджера. На 2-3 пъти се налива по малко вода, докато омекнат. Добавят се нарязаната тиквичка, измитият от солената вода патладжан и грахът. Разбърква се и се оставя за 10 минути на умерен огън. След това се добавят накълцаните или пасирани домати и чесънът. Бърка се 1-2 минути и се добавя оризът. Готви се за 5-6 минути, докато изври течността. Добавят се червеният пипер и накълцаният магданоз. Разбърква се и се пълнят почистените чушки.
Нареждат се в тава, като между чушките се слага останалият ориз със зеленчуци.
Полива се с 500-550 мл вода и се слага да се пече на 180 градуса С. След 45-50 минути чушките се обръщат и се пече още толкова време.