Шкембе чорба - класика в жанра! Сигурно няма по-любима и известна супа, която да ни сгрява в студеното време. А неземният ѝ аромат може да изкуши дори тези, които не хапват месо!
Необходими продукти:
1 кг телешко шкембе
1 л прясно мляко
50 гр масло
50 мл олио
50 мл винен оцет
1 с.л. червен пипер
4 скилидки чесън
чили на люспи
Начин на приготвяне:
Почистете шкембето много добре, измийте и нарежете на парчета. Поставете го в тенджера под налягане и налейте 1,5 литра вода, варете до пълно омекване.
Свалете тенджерата и отстранете отделилата се в бульона мазнина, прецедете. Сложете ги в обикновена чиста тенджера.
В тиган налейте олиото и прибавете маслото, след като загреят, запържете червения пипер за 1 минута.
Поставете шкембето на котлона и налейте прясното мляко, оставете да заври. След като заври, добавете запържения червен пипер, посолете на вкус и оставете да поври за 7-8 минути.
През това време счукайте чесъна с малко сол и ги смесете с оцета в малка купичка. Сервирайте горещата шкембе чорба с чили люспи и оцета с чесъна! Лесната и вкусна шкембе чорба е готова.