Днес ви предлагаме рецепта за пълнозърнеста лазаня - вкусна и много любима.
Необходими продукти:
1 пакет пълнозърнести кори за лазаня
200 г кашкавал
зехтин за намазване
За плънката:
500 г телешка кайма
1 /2 буркан стерилизирани дома
1 морков
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч. л.босилек
1 щипка захар
5 с. л. зехтин
сол на вкус
За соса Бешамел:
500 г прясно мляко
50 г краве масло
2 с.л. брашно от лимец
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Корите за лазаня се сваряват според упътването на опаковката.
За плънката:
Лукът и чесънът за плънката се нарязват на ситно и се запържват за 1-2 минути в сгорещения зехтин. Прибавя се морковът, нарязан на кубчета, посолява се и се задушава под капак.
Прибавят се доматите и ястието се подправя с босилека и захарта. Когато се сгъсти, се слага каймата, като се намачква, докато стане на гранули. Ако е необходимо, се добавя сол.
За соса:
Брашното се запържва в разтопеното масло за не повече от минута. Постепенно се налива студеното прясно мляко и се подправя със сол и черен пипер, като непрекъснато се разбърква. Когато кипне, се вари 4-5 минути, докато леко се сгъсти.
На дъното на правоъгълна дълбока тава се сипват малко зехтин и част от соса Бешамел. Поставя се ред кори, а отгоре равномерно се разпределя част от плънката и се поръсва с настърган кашкавал. След това се слага втори ред кори, бешамелов сос, плънка и кашкавал. Последният ред кори се поръсва обилно с кашкавал. Лазанята се пече около 30 минути в умерено загрята до 180°С фурна.
Да ви е сладко!