Ако обичате мусака, със сигурност трябва да опитате тази рецепта.
Необходими продукти:
500 гр кайма по избор (най-вкусно се получава с кайма смес – 50% свинско и 50% телешко месо)
1 кг картофи
2 глави лук
2 домата
400 гр кисело мляко
2 яйца
100 гр кашкавал
5 с.л. брашно
1 кафена чаша олио
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
Начин на приготвяне:
Загрявате мазнината в дълбок тиган или тенджера. След това задушавате измития, изчистен и нарязан на дребно лук, докато омекне. Добавяте половината от нарязаните на дребно домати, каймата, черния пипер и чубрицата, както и една чаена лъжица сол.
След като водата от доматите изври, добавяте червения пипер. Измивате, почиствате, обелвате и нарязвате на дребни кубчета картофите, след това ги сипвате при месото.
Намазнявате тавичка, на дъното на която поставяте другата половина от доматите и върху тях изсипвате сместа за мусаката. Добавяте една непълна чаена чаша гореща вода и поставяте в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете, докато водата изври, а картофите станат златисти.
Заливката става лесно и много бързо. Разбърквате киселото мляко и яйцата, след което добавяте и брашното (при постоянно бъркане) до получаване на гладка смес. Накрая прибавяте и настъргания на дребно кашкавал. Заливате мусаката и печете до порозовяване.