Наричат я древния индонезийски елексир или накратко Джаму тоник. Активните съставки са куркума и тамаринд.
Тамаринда е сладко-кисел плод с вкус на фурма, особено тачен заради изчистващите свойства на епифизната жлеза. Също богат на витамини и микроелементи, като големи количества преобладава витамин С.
Куркумата или още наричана турмерик (Curcuma longa) е позната от хиляди години и се ползва с голямо почитание в Индия и Китай. Има следните свойства:
- Антиоксидантно действие срещу свободните радикали
- Подобрява функциите на жлъчката и черния дроб
- Усилва имунната система
- Има противовъзпалително действие; анти-вирусно, анти-бактериално и противогъбично
- Оказва благоприятно въздействие при болни от диабет
- Предпазва от развитието на ракови заболявания
- Намалява риска от детска левкемия
- Укрепва сърдечно-съдовата система
- Спомага за намаляване нивата на холестерол
- Предпазва от болест на Алцхаймер
- Ефективно лечение при възпалително заболяване на червата, чревни паразити
- Помага срещу ревматоиден артрит
Рецепта за Джаму тоник - най-полезната напитка в Индонезия:
Съставки:
Тамаринд – 250гр
Палмова захар – 100гр
Турмерик – 250гр
Сол – една щипка или по желание без сол
Вода – 1500мл
Начин на приготвяне:
Изчистете корените турмерик и ги нарежете на фини кръгчета. Поставете ги да поврят с тамаринда, палмовата захар и солта за около 7-10мин. Разбърквайте редовно.
Консумирайте след като леко се охлади. Може да се приема както като топла напитка, така и като студена. Съхранявайте в стъклена бутилка.