Напоследък канелените рулца, идващи от Скандинавия, са голям хит и у нас. Ние ще ви покажем една рецепта, с която ще станат по-добри от купешките.
Необходими продукти за канелените рулца:
Тесто
2 и 3/4 чаши (350 г) универсално брашно
1/4 чаша (50 г) гранулирана захар
1/2 чаена лъжичка сол
3/4 чаша (180 мл) пълномаслено мляко
3 супени лъжици (50 г) масло
1 пакет суха мая
1 голямо яйце, на стайна температура
Пълнеж
3 супени лъжици масло (50 г), омекнало
1/3 чаша (70 г) кафява захар
1 супена лъжица смляна канела
Глазура с крема сирене
120 г крема сирене, на стайна температура
2 супени лъжици (30 г) масло, размекнато на стайна температура
2/3 чаша (80 г) захар
1 чаена лъжичка чист екстракт от ванилия
Вижте още: Бърз десерт: бисквитена торта с маскарпоне и ягоди
Начин на приготвяне:
Направете тестото:
Разбийте брашното, захарта и солта заедно в голяма купа. Заделеte.
Комбинирайте млякото и маслото заедно в топлоустойчива купа. Загрейте, докато маслото се разтопи и сместа стане топла на допир (около 43°C, не по-висока). Разбийте маята, докато се разтвори. Изсипете сместа в сухите съставки, добавете яйцето и разбъркайте със здрава гумена шпатула или дървена лъжица ИЛИ използвайте миксер с лопатка на средна скорост. Разбъркайте, докато се оформи меко тесто.
Прехвърлете тестото върху леко набрашнена повърхност. С набрашнени ръце омесете тестото за 3-5 минути. Трябва да имате гладка топка тесто. Ако тестото е супер меко или лепкаво, можете да добавите още малко брашно. Поставете в леко намазнена купа, покрийте и оставете тестото да почине за около 10 минути, докато подготвите съставките за пълнежа.
Напълнете рулцата:
След 10 минути разточете тестото на правоъгълник с размери 36×20 см. Отгоре намажете с размекнатото масло. Смесете заедно канелата и кафявата захар. Поръсете върху цялото тесто. Навийте тестото, за да направите руло. Нарежете на 10–12 равни рулца и подредете в леко намазнена тава за печене.
Вижте още: Вкусни десерти, които се приготвят само от 2 съставки
Втасване
Покрийте тавата с алуминиево фолио, прозрачно фолио или чиста кухненска кърпа. Оставете рулцата да втасат в относително топла среда за 60–90 минути или докато удвоят обема си.
Изпечете кифличките
След като кифличките удвоят размера си, загрейте фурната до 190°C. Печете 24–27 минути или докато покафенеят леко. Ако забележите, че върховете стават твърде кафяви твърде бързо, покрийте тавата с алуминиево фолио и продължете да печете. Ако искате да сте точни относно готовността им, вътрешната им температура, измерена с термометър за моментално отчитане, трябва да бъде около 91–93°C, когато са готови. Извадете тавата от фурната и поставете тавата върху решетка, докато правите глазурата. (Можете също да направите глазурата, докато се пекат рулцата.)
Направете глазурата
В купа с помощта на ръчен или стоящ миксер разбийте крема сиренето на висока скорост, докато стане гладко и кремообразно. Добавете маслото и разбийте, след което добавете захарта и ванилията, докато се смесят. С помощта на нож или шпатула разпределете глазурата върху топлите рулца и сервирайте веднага.