Това е най-добрият начин да запазите лозови листа за сармички за повече от 12 месеца. Наистина е много лесно, просто трябва да се уверите, че измивате добре листата, да стерилизирате бурканите и да са затворени добре. След това съхранявайте на място, далеч от светлина и топлина.
Необходими продукти:
250 грама млади лозови листа
2 супени лъжици морска сол
4 супени лъжици оцет
2 супени лъжици лимонов сок
преварена гореща вода
2 буркана с капачки
Вижте още: Не сте яли по-вкусни лозови сарми! Ето каква е тайната
Начин на приготвяне:
Стерилизирайте първо капачките, като ги залеете с гореща вода, в която сте сипали 2 супени лъжици оцет. Измийте бурканите и ги поставете в тава във фурната на 130 градуса за 15 минути.
В 1 литър вода сложете 2 супени лъжици оцет. Потопете листата в продължение на 5 минути. Прецедете водата, измийте листата и отцедете от излишната вода. Поставете 10 листа (най-много 15) едно върху друго и навийте на стегнати рула. Прехвърлете ги в бурканите. Сложете по една супена лъжица морска сол във всеки буркан и по една супена лъжица лимонов сок. Напълнете бурканите с вряща вода. Затворете хубаво с капачките и обърнете бурканите, за да видите дали изтича вода. В тенджера сложете парче плат на дъното и поставете бурканите, налейте вода и оставете да ври в рамките на 2-3 минути.