Днес ви представяме рецепта за супер вкусни пълнени сухи чушки, които са с толкова завладяващ вкус, че вече няма да правите това коледно ястие с пресни.
Необходими продукти за постни пълнени сухи чушки:
12 сухи червени чушки
половин праз лук, нарязан на кубчета
1 морков, нарязан на кубчета
1 по-голям настърган картоф
150 г ориз
2 скилидки чесън
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. пикантен сос
1 с.л. лъжица сух магданоз
сол и черен пипер - на вкус
100 г смлени орехи
200 мл доматен сос
3-4 дафинови листа
Вижте още: За бъдни вечер: Уникални зелеви сарми с гъби
Начин на приготвяне:
Почистете сухите чушки от семките, измийте ги и ги сложете във вряща вода да се варят 15 минути, докато омекнат.
Задушете нарязания праз в малко олио, след това добавете моркова, задушете до омекване, след което добавете измития ориз, оставете да къкри за кратко, след това прибавете картофа. Наливат се 250 мл вода и се оставя да къкри, като се разбърква от време на време, докато водата се изпари. Когато оризът е ал денте, добавете чесъна през преса, задушете заедно за кратко, след това добавете подправките червен пипер, магданоз, сол и черен пипер на вкус и накрая сложете орехите. Разбъркайте заедно, за да се комбинират и отстранете от огъня.
Отцедете чушките и ги напълнете със сместа. Подредете ги в намаслена тава плътно на два реда. Залейте ги с 200 мл гореща вода, след това с доматения сос, поставете дафинов лист, затворете ги с капак или алуминиево фолио и ги сложете в загрята на 180 градуса фурна да се пекат за 45 минути. Преди края махнете фолиото/капака, за да се запечатат отгоре.